Чувари традиције ошаренили парк Боке – фолклораши обиљежили Свејтски дан игре

Преко 80 фолклораша из сва три новска културно умјетничка друштва обиљежило је Свјетски дан игре получасовним наступом у парку Бока.

Након наступа пјевачке групе КУД Слога из Ђеновића, њихов дјечји ансамбл је извео „Игре из Бачке“. Надовезала се школа фолклора КУД „Илија Кишић“ из Зеленике са „Играма из Буњевке“, а средња група КУД Игало одиграла је „Чардаш“.

Како је за РТХН казао умјетнички руководилац у КУД „Илија Кишић“, Никола Коровић, Удружење фоклорних ансамбала иницирало је ову акцију у градовима широм Црне Горе, како би уз што већи број малишана обиљежили Свјетски дан игре.

Никола Коровић, умјетнички руководилац у КУД „Илија Кишић“

– На тај начин желимо да покажемо да нешто радимо у овој држави и да ни неко требало да нас примјети и препозна као сва спортска друштва, с обзиром да смо чувари традиције и свега што вриједи, а што се некада цијенило, а све мање се поштује, али и да поново допремо до свијести наше омладине да то треба чувати – наводи он.

Иако слика из парка Бока показује сви љепоту фолклорне традиције у Херцег Новом, ова друштва сусрећу се са многобројиним проблемима.

– Ми имамо велики проблем са просторијама али и условима у којима радимо. Тренутно смо у Парохијском дому у Зеленици, и захваљујемо се парохији Кућанској, која нам је обезбједила услове за рад, иначе не би имали гдје, угасили би се. Велика је небрига према овом дјелу културе – истиче Коровић.

Програм је завршен заједничким наступом најмлађег, дјечјег и омладинског ансамбла Слоге, школе фолклора и припремног ансамбла КУД-а „Илија Кишић“ и средње групе КУД-а Игало, који су одиграли сегменте из кореографије „Бока“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here