У Игалу почињу лиге Шаховског савеза – Новљани међу фаворитимна

Илустрација

Најзначајнија лигашка такмичења црногорског шаха Премијер, Прва и Женска лига, у организацији Шаховског Савеза Црне Горе уз уз техничку сарадњу ШК Херцег Нови 1949, а под покровитељством Општине Херцег Нови, биће одржана од 1. до 8. маја у Институту Игало.

Одржавање у исто вријеме и на једном мјесту три турнира, са више играча из региона и других земаља Европе, новина је у Шаховском савезу Црне Горе. У Институту су 1994. и 1995. године одржавана лигашка такмичења тадашње Прве и Друге савезне лиге.

У Игалу играју (по турнирским бројевима одређени): Црногорац (Цетиње), Будућност (Подгорица), Мимоза (Тиват), Електропривреда (Никшић), Дама (Будва), Херцег Нови 1949, Дијагонале (Подгорица), Омладинац Будућност (Подгорица), Младост (Никшић) и Просвјета (Подгорица).

У Женској лиги учествују: Универзитет Црне Горе (Подгорица), Будућност, Електропривреда, Црногорац и Херцег Нови 1949.

У Првој лиги учествују: Румија (Бар), Зора (Спуж), Беране, Брсково (Мојковац), Основне и средње школе Никшић, „7 Октобар“ (Подгорица), Плавско језеро (Плав) Рудар (Пљевља) и Цетиње.

Наслов првака брани екипа Електропривреде, која је уз Будућност фаворит, док су из другог плана кандидати за титулу врло јака екипа Херцег Новог, затим Мимоза и Црногорац.

Главни фаворит за прво мјесто у Премјер лиги је екипа Никшића, која ове године обиљежава вијек постојања.

Свечано отварање биће уприличено у понедељак у 15:30 сати, а првенства ће отворити предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић.

У првом колу Премјер лиге играју: Дама-Херцег Нови, Мимоза-Омладинац Будућност, Црногорац-Просвјета, Будућност-Младост и Електропривреда –Дијагонале. Херцег Нови у другом колу (2. маја) игра са Просвјетом, у 3. колу (3. маја) са Дијагоналому, у 4. колу (истог дана) у 16 са Омладинцем Будућност, у 5. колу (4. маја) против Младости, у 6. колу  (5. маја) са Црногорцем, у 7. (6. маја) са Будућности, у 8. (7. маја) са Мимозом и у 9. колу (8. маја) са Електропривредом.

За екипу Херцег Новог 1949 пријављени су на прве четири табле велемајстори: Иван Сарић (Сплит), Драгиша Благојевић, Павел Анисимов (Рус), Небојша Никчевић. На петој и шестој табли предвиђено је да играју фиде мајсторин Небојша Николић и Армин Мушовић. У резервном саставу су: Драган Булатовић, фиде мајстори Миомир Савић  (капитен), Бранко Пејовић, Миодраг Ћеранић, Машан и Милош Бубања.

За  женску екипу „Херцег Новог  1949“ играју интернационални мајстор Сандра Ђукић, Фиде мајстор Радмила Ковачевић, интернацинални мастори Лена Миладиновић, Нина Делевић и Антонија Радовић.

У првом колу за даме Херцег Нови игра против Будућности из Подгорице. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here