Црвени крст ускоро почиње провјере за овјеру лиценци за спасиоце на води

Foto: ckcg.me

Црвени крст Црне Горе ће и током ове године организовати провјере за овјеру лиценци као и обуке за спасиоце на води. Прва од 14 планираних провјера предвиђена је за 3. март у 8:00 сати на базену СЦ „Драган Трифуновић“ у Будви.

Како обавјештавају из ЦКЦГ, кандидат мора имати минимум 18 година (за звање спасилац-кандидат), прије почетка курса, потребно је доставити увјерење о психофизичкој и здравственој способности (љекарско увјерење). Кандидат, такође, прије почетка обуке мора успјешно завршити провјеру психофизичких способности у мору, која обухвата: роњење на дах (20 метара и више), пливање (50 метара за 50 секунди и мање) и пливање (300 метара слободним стилом за 6 минута и 20 секунди и мање). Кандидат мора имати минимум 100 часова наставе (теоретске, практичне и из прве помоћи) прије полагања завршног испита. Завршни испит обухвата: знање и искуство из области пливачких способности, знање из теорије спасилаштва, знање из пружања прве помоћи.

Црвени крст Црне Горе има задатак да обезбиједи довољан број стручно обучених спасилаца који ће обезбиједити уређена купалишта и базене са довољним бројем стручно обучених спасилаца. Планови и програми уз поштовање стандарда Међународне спасилачке федерације чији су пуноправни члан, прилагодили туристичкој привреди Црне Горе.

Прва од планиране четри обуке је предвиђена за 7. мај у Центру за обуку спасилаца на води Црвеног крста Црне Горе, у Дому солидарности у Сутомору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here