Дашак слободе: Млади спортисти са Косова и Метохије бораве у Херцег Новом

На позив из Фудбалског клуба Орјен поводом 100 година постојања, као увод у централну прославу значајног јубилеја у Херцег Новом борави четрдесетак малишана са Косова и Метохије.

Малишани из Косовске каменице, фудбалери тима Ропотово, из јужног дијела покрајине Косово и Метохија, као и кошаркаши из Косовске каменице, Трепче, одиграће пријатељске и тренинг утакмице и са тимом Приморје 1945, најављује Бранко Антић из Хуманитарне организације „Српска солидарност“.

Бранко Антић, Хуманитарна организација „Српска солидарснот“

– Имамо лијепу агенду, шта ће дјеца моћи да виде у вашем прелијепом граду, шта ће све моћи да посјете од манифестација у наредна четири дана, а синоћ смо били на дјечијој представи. Дјеца су дошла јуче, а враћају се у недељу, 25. фебруара – наводи он.

Захваљујући подршци из Општине Херцег Нови и клуба Орјен, дјеца из енклава имају прилику да осјете слободу, то им је својеврсни подстрек за бављење спортом, истиче Антић.

– Мало је чудно људима спомињати слободу у 21, вијеку, али је тако. Та дјеца живе у ограниченом условима и ограниченог кретања. Дјеца која живе у енклавама немају могућност да посјете вршњаке у сусједној енклави, ако је између неко албанско село, јер родитељи не смију да их пусте да иду сами. Имају пратњу до школе и из школе. Ово им много значи, та социјализација и тај друштвени живот, посебно дјеци која се баве спортом, да размјене знање, вјештине и могућности – прича Антић.

Организација Српска солидарност у сарадњи са Канцеларијом за Косово и Метохију Владе републике Србије, труди се да све програме преусмјери на дјецу, како би могли у што је могуће већој мјери да живе живот достојан човјека у 21.вијеку.

– Доле су људи запослени само у српским институцијама. Држава Србија помаже колико може са давањима, да ли су то плате, пензије, социјална помоћ, дјечији додаци, стипендије… остале хуманитарне организације, не само наша, него многе, а морам нагласити и да из Црне Горе доста тих организација учествује у хуманитарном дијелу. И из ваше општине, такође, млади се организују и долазе на Косово и Метохију – казао је Антић.

Косово и Метохија је простор који мора да се доживи, а људима који тамо опстају упркос изузетно тешким околностима потребна је подршка да знају да нису заборављени, наводи Антић.

Малишани са Косова и Метохије боравиће у Херцег Новом до недеље 25. фебруара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here