Црногорска делегација Федерације европских карневалских градова у Бугарској

На јубиларном 30. Међународном Карневалу Сурва у Пернику у Бугарској, који је одржан од 26. до 28. јануара, а на позив градоначелника Перника Станислава Владимирова, учествовала је и црногорска делегација Федерације европских карневалских градова (FECC) на челу са предсједницом Маријом Пјеротић.

Сурва представља једну од најзначајних културних манифестација у Бугарској на националном нивоу, а од 2016. године представља нематеријално културно добро под УНЕСЦО заштитом.

Карневал је ове године окупио преко 12 хиљада учесника из цијеле Бугарске, као и гостујуће групе из 20 земаља.

Посјета је нарочито значајна ради остваривања међународне сарадње црногорских карневала са бугарским, захваљујући чланству у Федерацији европских карневалских градова. Већ ове године очекујемо учешће бугарских карневалских група на међународним карневалима у Херцег Новом, Будви и Тивту.

Делегацију су још чинили потпредсједник FECC Црнa Горa Иван Пеулић, секретар и директор Центра за културу Тиват, Горан Божовић, док је будванска карневалска група Фештађуни представљала Црну Гору у међународној карневалској поворци.

У Пернику ће ове године у мају бити одржана 44. годишња FECC конвенција на којој ће бити изабрано ново руководство организације на интернационалном нивоу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here