„ЦРНА ГОРА ОДМАХ!“ – ХЕРЦЕГ НОВОМ НАЈВЕЋИ ИЗНОС ИНВЕСТИЦИЈА ЗА ЈУЖНУ РЕГИЈУ

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић представио је данас капитални буџет и инвестициони програм Владе – „Црна Гора одмах!”. Највише новца по глави становника у јужној регији добио је Херцег Нови.

Како је истако капитални буџет 2022. годину планиран је на 248 милиона еура, чак 108% више него ове године, а планирана су 302 пројекта од којих је 117 нових.

– Највећа улагања су у сјеверном региону, гдје је планирано 113 пројеката и опредијељен буџет од 76,6 милиона еура. За средњу регију планирано је 109 пројеката и улагање од 60,5 милиона еура, а за јужни регион су уврштена 73 пројекта у вриједности од 26,7 милиона.

Када је ријеч о сјеверном дијелу државе највише средстава је опредјељено за Пљевља, у средњој за Подгорицу, а у јужној за Херцег Нови што наш град ставља на прво мјесто. Премијер је казао да је Херцег Нови добио 11,13 еура по глави становника, док је прошле године тај износ био 0,94. Колики ће износ добити који град, зависило је, како је објаснио, од броја пројеката које су општине кандидовале.

-Још од марта смо позивали локалне управе да нам доставе пројекте. Ако неко није сада добио довољно средстава, то није зато што Влада није жељела, него нису доставили пројекте. Комисија је процјењивала колико је одређени пројекат спреман за реализацију. Зато су различита улагања по општинама, казао је премијер.

Влада Црне Горе је до сада представила програме „Европа сад“ и данашњи „Црна Гора одмах!“, а преостаје презентација програма „Црна Гора ради“ и „Европа ради“. Детаљна образложења планираних капиталних инвестиција дали су министри свих надлежних ресора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here