СИНДИКАТ ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА И НАМЈЕШТЕНИКА – ПРОТИВ УВОЂЕЊА КОВИД ПОТВРДА ЗА ДОЛАЗАК НА ПОСАО

Foto: ilustracija

Извршни одбор Синдиката државних службеника и намјештеника Црне Горе противи се, у медијима најављене, могућности да Влада Црне Горе од 1. децембра уведе обавезу посједовања Националне КОВИД потврде за запослене у јавној управи, односно да без ње не могу доћи на посао запослени у здравству, просвјети, војсци и полицији. У саопштењу наводе и да траже преиспитивање сврсисходности примјене потврда.

-Свјесни озбиљности ситуације, броја обољелих и преминулих, не оспоравајући притом значај имунизације и чињинице да је Влада Црне Горе обезбиједила довољне количине вакцина против коронавируса, овим указујемо на неопходност креирања мјера које морају бити сразмјерне резултатима који се желе постићи у заштити грађана од ширења коронавируса. Увођењем обавезне имунизације за запослене у јавној управи на најдиректини начин би се ускратило њихово основно право на слободу одлучивања, право на слободан избор и у коначном њихово уставно право на рад. Стога би, увођење обавезне имунизације за запослене у јавном сектору значило присилу на вакцинацију пријетњама, застрашивањем, дехуманизацијом и поступним одузимањем људских и грађанских права, наводе у саопштењу.

Вакцинација мора остати истински добровољна, остављена на избор свакој особи. Запослени и грађани имају право изабрати хоће ли се вакцинисати или не. Ово није питање за или против вакцинације, ово је питање права на избор. Одлука коју сваки појединац мора донијети не смије бити резултат условљавања правом на рад и кретање, већ одлуку треба бити заснована на научно потврђеним и јасним препорукама медицине.

-Дио грађана који је вакцинисан, страхује и приговара, на неки начин, због оних који то не желе урадити. Сматрају да су угрожени на радном мјесту. На другој страни су они који се боје недовољно истражене вакцине, нуспојава. Осим тога, има људи који се не смеју вакцинисатии, из неких других разлога, болести и сл. Запослени осим страхова везаних за очување здравља имају и страх од отказа. Морају се уважити мишљења свих скупина, те сразмјерним мјерама, на научним основама, сачуватии здравље људи.

Прије било ког проширења примјене мјера, неопходно је добро проучити и упознати системе на које се та проширења  односе, обавити консултације  са онима који организирају послове у тим системима и оставити разуман рок за почетак примјене. У супротном можемо, остати без довољно службеника да обраде захтјеве грађана, ватрогасаца да гасе пожар, полицајаца да нас штите, наставника да уче нашу дјецу.

-Не мијешајући се и не залазећи у опредјељење наших чланова и свих запослених у јавној управи по питањима мјера и вакцинације, наставићемо да пружамо правну помоћ свима којима је повређено било које право из радног односа. СДСНЦГ ће наставити пажљиво да прати утицај свих одлука које се односе на радне односе и активно ће дјеловати на заштити радничких права наших чланова али их и подстицати на одговоран приступ врло озбиљној кризи у којој се сви тренутно налазимо. Предузећемо све што је у нашој моћи како би се сачувало задравље запослених, њихови приходи и радна мјеста, наводе у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here