Бројни програми Радничког универзитета Херцег Нови

Сала за држање наставе на Радничком универзитету

Један од ријетких радничких универзитета у Црној Гори, који слави 70 година рада и постојања је херцегновски Раднички универзитет.

-Ова установа је деценијама изграђивала, углед и традицију и представља бренд образовања дјеце и одраслих. Ових дана окончана је љетна школа енглеског језика за основце и средњошколце, казала је за РТХН професорица на Радничком универзитету Херцег Нови Ивана Јаничић:

– Школску 2022/2023. годину отпочели смо наставом енглеског, италијанског и њемачког језика за основце и средњошколце. С обзиром да пратимо глобални тренд образовања током цијелог живота, у току је упис за одрасле, који  поред курсева страних језика, могу да стекну или развију вјештине у занатским занимањима, као што су конобар, кувар, конфекционер, козметичар, фризер, чак администратор или сервисер рачунара и слично, казала је Јаничић.

Сви програми Радничког универзитета у Херцег Новом,  усклађени су са програмима Центра за стручно образовање:

– Лиценцирани смо од стране ресорног министарства и једина смо лиценцирана установа у овом дијелу наше државе, која се бави образовањем одраслих. Поред наведених програма, изводимо наставу нашег језика за странце. Лиценца, такође,  обухвата и извођење наставе основне школе за лица, која су због одређених околности, изгубила право на тај вид бесплатног школовања, што се некада звало вечерња школа. Међутим, интересовање за похађање наставе основне школе јењава, јер се све то сада може одрадити у матичним основним школама, објашњава она.

За организовање онлајн наставе искуство су стекли током пандемије. Тај вид образовања успјешно су наставили да примјењују:

– Оформили смо онлајн платформу, коју такође подржава ресорно министарство. Онлајн настава захтијева већу ангажованост како предавача, тако и полазника, али морамо пратити глобалне трендове. Што се тиче укључивања старије популације у те токове образовања, наилазимо на позитиван одзив, јер настојимо да све што им је ново и непознато на пријемчив начин представимо и дамо вјетар у леђа да се и они укључе у све активности, образложила је Јаничић.

Из Радничког универзитета позивају дјецу и одрасле, да се прикључе радионицама и извођењу наставе, јер знање је инвестиција за читав живот.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here