Коло српских сестара прославило славу у манастиру Савина

Коло српских сестара Херцег Нови  данас је обиољежило славу  Рождество Пресвете Богородице. Ова хуманитарна организација биће домаћин  Сабора Кола српских сестара, а у плану је и путовање на Косово и Метохију.

Херцегновски намјесник Обрен Јовановић у празничној бесједи честитајући славу Колу, изразио је жељу да их мајка Божија  штити и кријепи и даје снаге за нове племените подухвате.

Обрен Јовановић

-Коло српских сестара на неки начин подражава Пресвету Богородицу јер она је дошла и родила се, послужила Богу и постала Пресвета. И зато је сви славимо и поштујемо и нема храма гдје нема њене иконе на почасном мјесту поред Христа, сина њенога. Она је увијек ту да нас штити и благосиља, а и сестре да подражавају њену љубав и жртву. Чланице Кола су увјек ту да помогну, када треба да нас послуже и брину о свима нама. На тај начин они подражавају Пресвету Богородицу, овдје у манастиру и у црквама у граду и околним храмовима. Оне остављају лијепога трага и стижу и до Косова и Метохије, казао је Јовановић.

Драгица Спајић

Предсједница Кола српских сестара Драгица Спајић  подсјетила је да од када су основани 1923. године слава се прослављала у манастиру Савина.

-Ове године, с обзиром на то да нема епидемиолошких мјера, окупилио смо се у већем броју. Данас су са нама и чланице Кола из Боке Которске, казала је Спајић.  

Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре биће организован три дана, а 2. октобра програм ће бити одржан у Херцег Новом, најавила је Спајић.   

-Сабор почиње у петак 30. септембра окупљањем под Острогом .  У суботу 1. октобра је литургија у Саборном храму у Подгорици, потом ће бити организована Саборна Скупштина и обилазак храмова. У недељу 2. октобра свечаност ће бити организована у Херцег Новом када ће бити приређена свечана академија.

Повод да академија буде организована у Херцег Новом, како је истакла Спајић,  је годишњица убиства Краља Александра, који је посјетио манастир одакле је отпутовао за Марсеј.

– Снимамо и један кратки документарац који ће бити приказан на академији. Ми смо хуманитарна, али и родољубива организација која његује српску традицију, истакла је Спаић.  

Пећка Патријаршија славу обиљежава 14. октобра, па је у плану херцегновског Кола посјета Косову и Метохији и додјела хуманитарне помоћи.  Коло српских сестара основано је у Херцег Новом 1923. године, као Одбор београдског Кола које је основано 1903. године. Наредне године планирају да обиљеже  велике јубилеје вијек постојања Кола у Херцег Новом и 120 година од оснивања друштва у Београду.

Обиљежавању славе Кола српских сестара присуствовали су потпредсједник Општине Мирко Мустур и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here