„БОЖИЈИ ЧОВЕК“ – ФИЛМ О СВЕТОМ НЕКТАРИЈУ ЕГИНСКОМ

Фото: из филма "Божији човек"

Филм „Божији човек“, редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић, приказан је синоћ у Дворани Парк, а на репертоару је и вечерас у 18:00 и 20:30. сати.

Ова биографска драма о Светом Нектарију Егинском, снимљена је у америчко-грчкој копродукцији, у којој је филмским језиком осликан живот једног од највећих савремених светитеља. Због његове велике љубави, прије свега према Богу, а онда наравно и према људима, несебичног пастирског служења, а нарочито због христоликог праштања за мноштво неправди и патњи које је подносио током читавог свог живота, па и од браће, Бог га је прославио и богато обдарио својим даровима.

Идеја за филм зри од 2012. године када је први пут чула за причу о животу Нектарија Егинског, казала је редитељка Јелена Поповић у видео обраћању новској публици.

-Послије 10 година моја жеља и сан су се остварили, послије много борбе труда, неизвјесности и наравно помоћу молитви Светом Нектарију Егинском. Ја заиста вјерујем и ово сам много пута рекла, да је Свети Нектарије Егински главни продуцент мога филма. Тематика филма је блиска мом срцу и дуси, зато је рађен искрено, из дубине срца. Надам се да ће вам се допасти и на неки начин вас дотаћи, казала је редитељка Поповић.

Филм говори о дивном човјеку, а снимљен је, како и редитељка каже, у славу божију, а људима на корист и спасење, казао је у уводном обраћању пред почетак пројекције, архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић. Подсјетио је шта је то светост и по чему светитеље разликујемо од обичних људи.

-Историја зна за многе велике људе чија мудрост, постојаност и храброст сијају кроз вјекове и с разлогом их се покољења сјећају, диве им се и надахњују се њима. Светост је у исто вријеме и скуп мудрости, прегалаштва, врлине јунатва, али и нешто сасвим друго – присуство божанскога које осмишљава, допуњује, облагодаћује оно што је добро у људима. Светост је потпуна и апсолутна новина, нови другачији квалитет, дар божији човјеку. Светитељима је Господ био пречи од свега, извор живота, хљеб којим се хране, најдрагоцјенији бисер, казао је отац Јовановић.

Он је подсјетио на дио из житија Светог Нектарија Егинског у којем је наведено да је тешко побројати чудеса овог свеца који лијечи људе од душевних и тјелесних болести него и препорађа безбројне душе својим светим примјером, својим доброчинствима до смрти и послије ње.

-Господ га је брусио многим невољама и искушењима, дајући му у исто вријеме, по Нектаријевој врелој молитви снагу да све то Христолико претрпи до краја. Брусио га је од младости, јер је још тада показивао шта жели и којим путем хоће да иде… Брусио га је Господ све до његовог упокојења јер је видо да ће од Нектарија моћи избрусити најсјајнији дијамант и онда га је даровао цркви својој да до краја вијека кроз свој лик прелама и свијету шаље зраке неуништивог божанског живота љубави и радости.

Како је казао, филму су се обрадовали људи широм православне васељене.

-Осјетили су да је филм истинит и да иконично, потпуно у духу православног искуства и предања приказује једног блиског пријатеља божијег, човјека божијег, новојављену звијезду на небу цркве Христове – Нектарија Егинског, неуморног исјелитеља и чудотворца, који је нашироко поштован и вољен свугдје гдје има православних душа па и у нашем светосавском народу, казао је отац Јовановић.

Филм „Божији човек“, на репертоару је и вечерас од 18:00 и од 20:30 сати у Дворани Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here