Без проблема у онлајн настави, сутра о повећању зарада просвјетарима

Фото: Медиа биро

Наставни процес не трпи без обзира на тренутне изазове и озбиљност ситуације, а онлајн настава се у свим црногорским школама одвија без проблема, потврдио је министар просвјете Миомир Војиновић на прес конференцији. Најавио је да га сутра очекује завршни разговор са министром финансија Александром Дамјановићем на којем ће бити ријечи о повећању плата запосленима у просвјети за 20% од 1. јануара.

Прелазак на онлајн систем наставе не значи да ће ученици добити мање знања ни у једном сегменту. У договору са директорима школа и колегама, процјениће да ли ће бити потребан неки додатан рад ако су дјеца у било ком дијелу оштећена или нису усвојила одређен ниво знања. За сада је најважније да имају и безбједност и знање, казао је министар Војиновић.

– Са представницима Управе полиције сам у сталном контакту, све школе за које је стигла дојава о експлозивним направама су прегледане. Оно што ме радује као ресорног министра је да образовни процес ни једног тренутка не трпи, односно прелазак на онлајн систем не значи да ће наши ученици добити мање знања ни у једном сегменту. У договору са директорима школа и нашим уваженим колегама, процјенићемо да ли ће бити потребан неки додатан рад или радни дан, ако су наша дјеца у било ком дијелу оштећена или нису усвојила одређен ниво знања или просвјетног процеса који су требали да савладају. Мислим да извођењем онлајн наставе неће ништа изгубити. Искуства која смо имали са онлајн системом у претходном ковид периоду који је условио и сарадњу са иностраним партнерима, показао је да је црногорски образовни систем спреман да одговори сваком изазову. Био сам у контакту са директорима и Директората и школа, онлајн настава од јутрос функционише без проблема, казао је министар.

Како је најавио, сутра га очекују завршни разговори са министром финансија Александром Дамјановићем о испуњавању захтјева Синдиката просвјете и повећању зарада.

– Лично ћу се заложити да захтјеви Синдиката просвјете буду испуњени у што већем обиму. Бићу крајње отворен – очекујем да колега Дамјановић и ја сутра договоримо повећање зарада од 20% за запослене у просвјети од 1. јанура уз могућност даљег повећања 2024. и 2025. године. Биће прилике да разговарамо и о томе које се још ставке могу повећавати у наредним годинама, а које ће утицати на бољи статус просвјетних радника.

Потврдио је да је проблем гријања у свим школама рјешен, а горива ће бити до краја грејне сезоне, казао је министар Војиновић. За ову намјену било је потребно око 1,5 милиона еура који су обезбјеђени ребалансом буџета, на која претходна Влада није рачунала.

– Тендерска процедура не иде преко Министарства просвјете већ Управе за кадрове, она је у цјелости обављена. Јавио се једини могући понуђач а то је Југопетрол Котор који је морао да добави и гаранције својих газда из Грчке, али сав процес је завршен и проблем гријања више неће бити актуелан. Остаје за наук свима који ће касније радити, за наредну годину, за можда неког другог министар да се овај проблем треба рјешавати много раније, казао је министар.

Још једном је поновио да нису тачни наводи да се укидају дневни боравци у школама, те да они настављају рад у свим школама.

Онлајн настава биће на снази до краја седмице, а о евентуалном додатном раду одлучиће надлежни у министарству у договору са колегама и директорима школа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here