УП: Малољетник из Чешке слао школама дојаве о експлозивним направама  

Фото: Управа полиције ЦГ

Дојаве о наводно постављеним експлозивним направама у школама послао је малољетни држављанин Чешке који није повезан са Црном Гором, саопштили су из Управе полиције.

– Управа полиције обавјештава јавност, а посебно родитеље основаца и средњошколаца, као и просвјетне раднике, који су били директно погођени лажним дојавама о бомбама у школама широм Црне Горе посљедња два дана, да је и овог пута успјешно одговорила овом комплексном изазову, наводи се у саопштењу.

Из УП су се захвалили међународним партнерима који су кроз размјену информација, обуке и сарадњу помогли у постизању оваквих резутата, те чешкој полицији и амбасади Републике Чешке у Црној Гори који су брзо и ефикасно дјеловали.

Подсјетили су да је у посљедних пола године било десет лажних дојава о бомбама у школама и другим институцијама и саопштили да су ти случајеви у највећем броју ријешени уз идентификоване починиоце или форензичке, односно оперативне податке преко којих се може доћи до извршиоца у наредном периоду.

– Са забринутошћу указујемо да се ради примарно о малољетним лицима, а било је и случајева да су лица била млађа и од 14 година. Напомињемо да су овакве и сличне активности, кориштење једнократних маилова, као и неких интернет сајтова за аномизацију и камуфлирање ИП адреса све присутније, посебно прилком вршења кривичних дјела из области компјутерског крминала, али да се кроз међународну сарадњу и доступне сервисе за припаднике безбједносних служби долази до конкретних података преко којих се идентификују у цијелости или дјелимично лица која су извршила кривична дјела или прекршаје.

Додају да је ова проблематика још израженија у земљама региона, а по посљедњим обавјештењима Еуропола и у земљама Европске уније.

– Управа полиције и остали чиниоци безбједоносног сектора предузимају све мјере и радње у циљу идентификације почиоца кривичних дјела и прекршаја, како у реалном простору тако и на Интернету, наведено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here