Нема осуда за нападе на полицију, донесите оштрију казнену политику јер нико није јачи и важнији од државе

Увреде, псовке и пријетње полицајцима прије два дана, које су прерасле у физички напад, остале су без коментара и осуде било кога, као и  огромног броја невладиних организација, политичких партија, грађанских активиста, па чак се ни организатор скупа није оградио од напада на полицију, наводе у саопштењу из Независног синдиката полиције.

– Нема протеста и демонстрација на којима припадницима полиције није упућена макар једна псовка или увреда. Ко год је у овом друштву био нечим незадовољан, а немоћан да то ријеши кроз институције, кривца је нашао у полицији. Псовке, увреде, пријетње, каменице, бакље … . Агресија иде толико далеко да се на полицајце бацају и молотовљеви коктели.

За сво то вријеме полиција добија наређења да чека и трпи, да не реагује, да не користи силу. Практично, нама се забрањује да се бранимо све до тренутка док не видимо крваве главе наших колега и док не схватимо да су нам угрожени животи. Звучи апсурдно али чак и тада полицајац увијек добија наређење да у заштити сопственог живота употријеби силу најмањег многућег интензитета. Дјелује надреално, нелогично и необјашњиво да жртва, чак  у самоодбрани, брани свог нападача од себе самог али је то реалност и судбина црногорског полицајца. Наше поломљене кости и разбијене главе нико не броји нити се на њих обазире. Као да ми нисмо нечији синови и кћери, очеви и мајке, браћа и сестре. Као да за нас нема ко да брине  и као да за нама нема ко да заплаче.

Нисмо примијетили да је неко осудио напад на полицију прије двије ноћи. Бестидне увреде, псовке и пријетње које су прерасле у физички напад су остале без коментара и осуде огромног броја невладиних организација, политичких партија, грађанских активиста. Чак се ни организатори скупа на коме се то догодило нису удостојили да се макар ограде од напада на полицију. Да ли се било ко од њих пита куда иде ово друштво?

Појашњавају да полиција, осим што чува животе грађана мора и да заштити заједничку имовину свих грађана.

– Потпуно је јасно да би демонстрантима од прије двије ноћи, онима који су били прије а и онима који ће, могуће, доћи после њих, Скупштина одлично послужила за лијечење стреса. Врло радо би растурили и поломили  све што нађу у њој, можда би некоме пало на памет да изазове и пожар. А онда кад се за дан-два све смири дошло би реновирање, поправке, чишћење и све то би неко морао  да плати. Од којих пара? Од наших заједничких наравно. Од пензионерских, полицијских, професорских, радничких, сељачких. Чак и од пара истих оних који су ту штету направили.

Не смијемо и не можемо дозволити да неко из обијести, бахатости или осјећаја сопствене моћи уништава оно што су генерације градиле и стварале. Било који објекат и било чија имовина да је у питању. И зато, за све грађане имамо једноставну и искрену молбу. Када следећи пут пођете на неки протест будите чврсти и истрајни у својим захтјевима али будите и достојанствени. Без увреда, псовки и насиља. Не дозволите да будете изманипулисани и злоупотријебљени јер полицајци нису Ваши непријатељи. Напротив. Полицијски мото *СЛУЖИТИ И ШТИТИТИ* довољно говори о томе каква је наша улога и положај у друштву. Будимо на истој страни.

 За доносиоце одлука у држави имамо једноставан, одлучан и оправдан захтјев. Пооштрите казнену политику, створите нам услове за рад и дозволите да се закон обрачуна са свима онима који мисле да су јачи и важнији од државе. Једино тако ће се сваки мирни и поштени грађанин ове државе осјећати сигурно и заштићено, наводе у саопштењу из Независног синдиката полиције.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here