Вода са Билећког језера, третманом у Филтер станици  Мојдеж потпуно безбједна за пиће  

Филтер станица у Мојдежу

Штрајк радника Јавног предузећа „Пречистач отпадних вода“ у Билећи изазвао је у посљедње вријеме пажњу јавности, јер постоји бојазан од изливања вода у Билећко језеро, одакле се снабдијева и Херцег Нови.

Оливера Доклестић, в.д. директорица ДОО Водовод и канализација објашњава које количине воде долазе из Билећког језера, преко система Плат, у  Херцег Нови и да ли евентуално постоји опасност од загађења вода са те акумулације:

– Посљедња вијест је да нема штрајка радника комуналног предузећа из Билеће и да се отпадне воде града Билећа не упуштају у акумулацију. Из акумулације Билећа истиче око 9 метара кубних воде у секунди, док преко водостана Плат за Херцег Нови свакодневно долази око 500 литара у секунди, колико пролази цјевоводом кроз Конавле. До нас, до Филтер станице у Мојдежу, дође око 470 литара у секунди, навела је Доклестић.

Она упоређује да је у односу на 9 000 литара воде у секунди, колика је издашност са Билећког језера, 500 литара воде у секунди са хидростана Плат, занемарљива количина, која долази у херцегновски систем:  

– Ово је вријеме киша и све што се испушта, разређује се у акумулацији. Све врсте отпадних материја, ако долазе из канализације, оне се исталожавају, не иду директно у тунелски систем од Требишњице према Хидроелектрани Дубровник, објашњава Доклестић.

И да дође вода са материјама, које нису исталожене, у Филтер станици у Мојдежу ће бити пречишћена:

– На нашој Филтер станици Моједеж имамо вишестепено пречишћавање, такозваним, брзим филтерима и поступак завршног хлорисања, што значи да су грађани Херцег Новог у сваком тренутку потпуно безбједни, поручила је Доклестић.

Билећко језеро

Она оцјењује да је акумулација Билећко језеро огромна запремина, са кишама се стално и увећава, тако да нема бојазни да ће у крајњој линији на путу воде до Херцег Новог доћи до било каквог загађења и са те стране грађани могу да буду потпуно мирни.        

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here