Бесплатна пројекција филма „Гарбура“ у Дворани Парк

Поводом почетка другог циклуса Зимског издања, онлајн фестивала у организацији Мреже фестивала Јадранске регије, Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро Филм Фестивал с поносом представља филм, драму Гарбура, сценаристе и редитеља Јосипа Жувана.

Бесплатна пројекција биће одржана у Дворани „Парк“ у петак, 19. јануара  у 19 часова. Прије почетка филма заједничким укључењем из Загреба, Сарајева, Љубљане, Херцег Новог и Београда обиљежиће се почетак Зимског издања, онлајн фестивала насталог удруживањем водећих фестивала из регије.

Јунаци филма Гарбура, дванаестогодишњаци Никола и Антонио најбољи су пријатељи који живе у сусједним кућама. Забављају се паљењем карабита, а своје непромишљене подухвате снимају и објављују на Youtube, надајући се милионским прегледима. Породице су им већ годинама завађене, ради наоко лако рјешивог проблема: воде која се слива из горње куће ка доњој, и противе се њиховом пријатељству. Када дође вријеме празника, свађа између породица ће ескалирати и прелити се у однос двојице пријатеља, а само пријатељство два дјечака, који су на прагу пубертета, наћи ће се на испиту јер ће се међу породицама почети откривати ипак много опасније тајне и интереси, а водом ће се преносити мржња старијих на дјецу.

Улоге у филму остварили су Франко Флоигл, Мауро Ерцеговић Грацин, Љубомир Бандовић, Марија Шкаричић, Ивана Рошчић, Асја Јовановић и Зденко Јелчић.

Зимско издање заједнички је пројект фестивала удружених у Мрежу фестивала Јадранске регије: Фестивала ауторског филма Београд, Филмског фестивала Херцег Нови, Љубљанског међународног  филмског  фестивала, Сарајево Филм Фестивала и Загреб Филм Фестивала.

Од 20. до 29. јануара на платформи ondemand.kinomeetingpoint.ba  бесплатно погледајте пет остварења регионалних аутора: Стриц Андрије Мардешића и Давида Капца, Гарбуру Јосипа Жувана, Да ли сте видели ову жену? Душана Зорића и Матије Глушчевића, Јахаче Доминика Менцеја и Музеј револуције Срђана Кече. Осим филмова на истој платформи моћи ће се погледати и интервјуи с ауторима.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржава Потпрограм МЕДИА Програма Креативне Европе и Амбасада Швајцарске у Босни и Херцеговини.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here