Прошле године у Херцег Новом 97 случајева породичног насиља

Фото: илустрација

Породично насиље се одвија кроз различите видове психичког, физичког, сексуалног и материјално-економског злостављања. Скупштина Црне Горе је усвојила измјене кривичног законика, чиме је проширен опис кривичног дјела насиља у породици.

Судија у херцегновском одјељењу Суда за прекршаје у Будви Андрија Војводић информише да је током прошле године запримљено је 97 случајева кршења закона о заштити од насиља у породици.

Андрија Војводић, судија Суда за прекршаје

– Укупно је ријешено 82 предмета, у којима је изречено 69 заштитинх мјера, ради потпуније заштите жртава насиља – наводи он.

Војводић је нагласио да је у децембру Скупштина Црне Горе усвојила измјене кривичног законика, чиме је проширен опис кривичног дјела насиље у породици.

– Велики број облика вербалног насиља, који је до сада спадао у надлежност прекршајних судова, прелази у надлежност кривичних, односно Основних, поготово у дијелу који се односи на озбиљне пријетње да ће се напасти живот или тијело жртве и за то ће се изрицати знатно веће санкције – прича Војводић.

Судови за прекршаје, како истиче Војводић, до сада су били лимитирани приликом кажњавања починиоца насиља.

– С обзиром закон о прекршајима прописивао да се као највећа, може изрећи казна затвора од 60 дана, а то некад није адекватно да би се довољно утицало на починиоца насиља да поново не изврши сличане или исте прекршаје – казао је он.

У 2023. години у Црној Гори су регистрована 454 кривична дјела кршења закона о заштити насиља у породици, као и 454 починиоца кривичних дјела на штету 517 жртава, а поднијето је и 1.562 захтјева за покретање прекршајног поступка, против 1.313 извршилаца на штету 1.916 жртава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here