„Банда саксофониста“ наступила на Белависти – магични звуци за све генерације

У оквиру 8. Међународне љетне школе и фестивала саксофона (Summer  SAXperience), синоћ је, на Тргу Белависта, одржан концерт „Light and blue“, а наступила је „Банда саксофониста“. Тонови саксофона привукли су пажњу заљубљеника у музику и љубитеља доброг звука. У прелијепом амбијенту, публика је уживала у наступу полазника школе са којима су предано радили професор саксофона Милана Савић и саксофониста Алесандро Малењино из Италије.

Искусни професор саксофона Милан Савић, казао је да је Банда саксофониста, извела репертоар који су последњих осам  дана темељно вјежбали.

-Алесандро Малењино и ја смо посветили претходну седмицу раду са талентованом групом младих музичара. На ререртоару је био класичне џез композиције Blu Moon, Overr the Rainbow, My Foolish Heart, као и ауторске композиције Франћеска Сантућија, као што су Мистер Би и Мистер Бап. Било је изазовно, али смо се заједно посветили свакој ноти како бисмо припремили ово незаборавно вече за публику, казао је Савић.

Саксофон је заиста прелijeп инструмент, чему свједоčи његова популарност и универзалност, тврди Савић.

– Саксофон је јединствен инструмент који нема жанровске или родне границе. Он је популаран како међу младим дјечацима тако и међу дјевојчицама. То је један од разлога зашто је саксофон толико посебан. Током последњих 20 година, саксофон је доживео експанзију и постао незаобилазан део музичке сцене, било да се свира на плажи или у концертним дворанама, казао је Савић.

Алесандро Малењино, искусни саксофониста из Италије, први пут је у Херцег Новом.

– Ово је заиста посебно искуство за мене и моје студенте. Драго ми је што сам овде прије неколико дана одржао концерт на којима је публика могла чути Tablo de Provans i Глазунов концерт.

Савић је захвалио италијанском Институту у Београду и амбасади у Подгорици, Општини Херцег Нови и Туристичке организацији Херцег Нови, који су помогли реализацију пројекта. Вечерас у Павиљону Градске музике у Херцег Новом, у 21 сат, талентовани студенти ће се представити као солисти уз пратњу пијанисткиње Неде Хофман, најавио је Савић.

Циљ љетне школе саксофона је да младим и талентованим саксофонистима пружи прилику да, уз забаву и дружење, на јединствен начин уче од најеминентнијих саксофониста који долазе из различитих дјелова Европе и свијета.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here