Археолошко-историјско предавање о локалитету Видов врх у Павиљoну Градске музике

Предавање под називом „Тајна Видовог врха“ одржаће дипломирани археолози Ђорђе и Радмила Ћапин у Павиљoну Градске музике Херцег Нови у петак, 27. маја у 19 сати.

Брачни пар Ћапин, активно је, стручно и посвећено разоткривао све слојеве овог значајног локалитета, које се налази изнад Топаљског залива и Суторинског поља, у близини села Мокрине, Сврчуге и мокринског засеока Лазаревићи, а потом  и објавили сепарат „Лазарица, Видов врх, Херцег Нови – вишеслојни археолошки локалитет“ у публикацији „Нова античка Дукља“ јединог археолошког часописа у Црној Гори.

Часопис има међународни карактер, а у њему стручне текстове објављују археолози из Црне Горе и иностранства.

Шира јавност имаће прилику да први пут чује како су од откривени темељи цркве посвећене Св. мученику Лазару, српском кнезу из 15. вијека, чија основа припада типу цркава са прислоњеним луцима, карактеристичним за период од 15. до 17. вијека на простору Старе Херцеговине, али и како су откривени дио зидова из времена њене обнове 1889.године, као и дио илирских зидова који су послужили, као темељ за сјеверни и јужни зид цркве.

На предавању ће бити ријечи и о покретном археолошком материјалу, попут  бронзаног појасног језичка из 9. вијека, фрагментима керамике и златној наушници из културног слоја из хеленистичког периода ( од 4. до 1. в.п.н.е), као и бронзаном новчићу Александра Македонског.

Како биљеже Ћапини, позиција и изглед локалитета и откривени налази, упућују да је овдје у хеленистичком периоду било насеље типа градина. Поред фрагмената амфора, луксузне импортоване керамике и домаће за спремање хране, нађена је и специфична врста која индицира постојање светилишта у оквиру, вјероватно, племенског утврђења, а у топониму Видов врх, очувано је име, једног старог божанства – бога Вида, кога су поштовали конзервативни становници, носиоци  гласиначке културе, прије римског освајања источне обале Јадрана.

Несумњив је континуитет култног мјеста, према досадашњим резултатима, од праисторије до данас. Неке паралеле у Топуском упућују да су древни становници Видовог врха (по свему судећи вјешти видари, травари) врло вјероватно познавали и љековита својства игаљског блата.

Предавање је организовала Ксенија Матовић, координатор програма културе у Павиљону Градске музике, уз подршку Општине Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here