Албијанићеве „Гравитације будућности“ одраз духа и времена

У галерији Јосип Бепо Бенковић синоћ је отворена изложба „Гравитације будућности“ реномираног умјетника Милета Албијанића.

Опус изложбе чини 40 радова на којима преовладава мноштво испреплетених, реалистичних и имагинарних ликова и облика, казала је директорица Галерије Јосип Бепо Бенковић и музеја Мирко Комненовић Гордана Крунић.

-Које појединачно али и као композиција привлаче пажњу посматрача и не остављају никога без реакције. Да ли је то рађање свјетлости, велики пастор, вампирица, трава заборава, или менталитет стада, умјетних оставља оку посматрача да тумачи и закључује, рекла је Крунић.

Албијанићеве слике одликује “страх од празног простора” а и поменута одбојност је један од могућих циљева коју је умјетник хтио да постигне, казала је кустос у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“ Јасмина Житник.

-Албијанић говори сопственим ликовним језиком у којима у цонтраст и сукоб долазе с једне стране  боје префињене палате, а са друге иконографија. Као да та свјесно одабрана палета репрезентује маске савременог свијета, казала је Житник.

Умјетник је истакао да су му све претходне изложбе у Херцег Новом остале у посебној успомени, од којих је прва била управо у Галерији Јосип Бепо Бенковић.

– Галерија је сачувала тај шмек простора, амбијента и односа који је карактерисао период у којем сам почињао своју каријеру. То је простор гдје умјетник осјећа подршку и гдје се цијени интеракција са публиком. Увијек осјећам пријатност и подршку током боравка у овој галерији, која је задржала висок ниво стандард, казао је Албијанић.

Серија слика „Гравитација будућности“, инспирисана је убрзањем времена и технолошким напретком.

– Ово ново вријеме носи са собом огромну снагу будућности која нас вуче ка себи. Развој нових технологија, вјештачка интелигенција и брзи темпо промјена обликују нашу перцепцију свијета, рекао је умјетник.

Када је ријеч о тренутном стању ликовне сцене у Црној Гори, Албијанић је истакао да је она изузетно богата и да млади таленти цвјетају у разним умјетничким дисциплинама.

– Црна Гора је једна од најбогатијих земаља по питању младих талената у свим областима умјетности. Међутим, забринут сам због недовољне подршке умјетности, слично је са екологијм, која се само декларативно спомиње, али, такође, није довољно адресирана, навео је он.

Он сматра да умјетност доста тога може промјенити, али то захтијева промјену свјести појединаца.

– Умјетност, љепота и доброта имају потенцијал да мијењају свијет, али промјене морају почети од нас самих. Једини кутак свемира који можемо заиста промијенити смо ми сами. У свему овоме промјена свијести појединца је кључна и та промјена би могла резултирати широм друштвеном трансформацијом, истиче он.

Албијанић се сликарством почео бавити у родној Билећи. Након завршене педагошке академије у Никшићу остаје у Црној Гори. Имао је преко 33 заједничке и 29 самосталних изложби у земљи и иностранству.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here