Вече класичне музике – плод културне сарадње Требиња и Херцег Новог

У оквиру програма међународног фестивала класичне музике „Music & More Summer Fest“, који се већ пет година одржава у Требињу, синоћ је у Доврани Парк уприличен концерт, а публика је уживала у наступима умјетника који су изводили дјела Едварда Грига, Јозефа Хајдна, Мориса Равела, Фрица Крајслера, Астора Пјацоле, Франца Шуберта и Јонела Петроја.

Директорица Фестивала, Татјана Ранковић наводи да је концерт окупио умјетнике, углавном професоре и студенте из 21 земље из Азије, Сједињених држава, Јужне Америке и Европске уније.

Татјана Ранковић, директорица „Music & More Summer Festа“

– Интересантно је, отакако су сви дошли, имали смо по двије пробе у Требињу па овдје, али све некако уклопимо. Такође је интересантно да сви ми са различитих страна свијета сарађујемо, постајемо једно, дишемо једним осјећањем и стварамо многобројна дјела – наводи она.

У гудачком оркестру између осталих су, како је казала, концерт мајстор из Румуније Ђулијета Михаи, затим вођа њујоршке Филхармоније, маестро шеф диригент Сендаи оркестра Паскал Веро, концерт мајстор Весна Станковић и њен супруг виолиста Џон Мофет, професор Панта Величковић, професор виолине у Пекингу Ле Луо и многи други.

Диригент Паскал Веро из Француске прича да музику доживљава као нешто што се дијели цијелом планетом, као глобалну појаву и сваки утицај чини је занимљивијом.

Паскал Веро, диригент

– Оно што ми је занимљиво код балканске музике је то што дјелује да је она у крви људи, који су истински музичари, чије је умјеће да креирају комплексе ритмове, које ми у западној Европи немамо. Наш је углавном раван, док је у музици Балкана заљуљан. Тако га ја разумијем – казао је он.

Међународни оркестар свирао је нека од дјела савременог композитора Јонела Петроја, који је наступ посматрао из публике, а који преко 40 година сарађује са Вероом.

Јонел Петрој, композитор

– То је врло једноставна сарадња, јер му ја дајем зелено свјетло. За вријеме проба се не мијешам, само уколико ме нешто пита. Све се договарамо прије тога, што се тиче темпа, он познаје моје партитуре и на крају пробе понекад кажемо шта би било боље и дотакнемо се неких мјеста, али углавном му дајем зелено свјетло – прича Петрој.

Открива да је његова композиција за гудачки оркестар „Сунчани валцер“, којом је завршен концерт у Дворани Парк, премијерно изведена прије пет година у Требињу, а инспирацију је пронашао у Дучићевој пјесми „Сунце“.

Реализација програма у оквиру требињског међународног фестивала класичне музике резултат је сарадње и културне повезаности Требиња и Херцег Новог.

На требињском фестивалу класичне музике ове године ће наступити преко 20 умјетника из цијелог свијета, а први пут једно вече организују у Херцег Новом, са задовољством истиче предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Ово је добар и лијеп начин како се у култури може сарађивати. Наши градови су веома близу, бројни извођачи који наступају у Требињу, могу да наступају и у Херцег Новом, али и обратно, за шта смо већ имали доста успјешних примјера. Ту подразумјевам и организацију различитих културних догађаја, а већ половином августа у Херцег Новом имамо наступ етно групе на отварању Трга од ћирилице која ће потом наступити и у Требињу. То је добро за грађане оба града која се и на овај начин још више зближавају. Вишегодишњу добру сарадњу, која је примјер како два града треба да буду повезана, наредних дана ћемо формализовати споразумом о братимљењу – поручио је предсједник Катић.

Најавио је и спортску сарадњу којом ће бити регулисано коришћење затвореног базена у Требињу за потребе тренинга чланова ПВК Јадран током зиме.

Према ријечима градоначелника Требиња Мирка Ћурића, одржавање културне сарадње веома је важно без обзира на границе.

Мирко Ћурић, градоначелник Требиња

– Наш циљ је да стварно повежемо ова два града на најбољи могући начин. Када су у питању култура, спорт и привреда. Сматрам да има простора, а управо је ово доказ. Ово је фестивал класичне музике, који пет година организујемо у Требињу. Дошли су музичар из 21 државе, са четири континента. Сматрамо да је то веома значајно и због тога смо хтјели да то подијелимо са братским нам Херцег Новим – поручио је он.

Додаје да не заборављају на традиционална окупљања попут сабора на Зубачким Ублима којем су у недељу присуствовали челници Херцег Новог, Требиња и Никшића са сарадницима.

– Није нас омело лоше вријеме да обавимо традиционални сабор на Ублима и надамо се да ћемо у наредном периоду имати више таквих дешавања у циљу повезивања блиских градова – казао је Ћурић.

Концерту су, уз предсједнике Катића и Ћурића са сарадницима присуствовали генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима Невенка Ћировић и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, као и представници Привредне коморе Србије.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here