АГЕНЦИЈА ЗА РАЗВОЈ И ЗАШТИТУ ОРЈЕНА: САЧУВАЈМО ШУМЕ ОРЈЕНА ОД ПОЖАРА

Последњих дана смо свједоци застрашујућих призора у којима ватрена стихија „гута“ шуме у Црној Гори и широм Европе. Стога, из Агенције за развој и заштиту Орјена, моле за додатни опрез и поштовање мјера које су на снази о забрани ложења ватре на отвореном. Апелују на грађане да не бацају опушке од цигарета и остали неразградиви, лако запаљиви отпад.

  • -Упућујемо посебан апел свим извођачима радова на путу Врбањ -Орјен седло, приватним власницима шума и осталим љубитељима природе који се крећу овом трасом, да поштују саобраћајни знак о дозвољеном кретању возилима искључиво до 2,5 тона. Овај пут који представља својеврсно умјетничко дјело, наше културно историјско наслијеђе али и једини против пожарни пут за Орјен, оштећен је и у веома је лошем стању на појединим дионицама. Неопходна му је хитна санација за шта смо упутили и захтјев Општини Херцег Нови. Поштовање ове мјере је од изузетног значаја јер свако веће оптерећење од дозвољеног, ствара нова оштећења која представљају ризик по путнике и отежавају кретање возила Службе заштите и спасавања-ватрогасној јединици ХН и заштитарској служби парка.
    Шуме Орјена су плућа нашег града али и дом бројних животињских врста. Будимо одговорни, сачувајмо све природне и културно историјске вриједности наше планине, поручју из Агенције за развој и заштиту Орјена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here