Izložba kaligrafskih radova u nedelju na Belavisti

Školica ćilirične kaligrafije, pri Crkvi Svetog Spasa na Toploj i Svetosavska Pravoslavna omladina Novska „Spona“, organizuju prvu samostalnu izložbu kaligrafskih radova, u nedelju, 13. avgusta u 20 časova na trgu Belavista, na temu „Bogosluženje srbljaka, jasenovački novomučenici“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi polaznika škole Đorđa Pavlovića, Danice Vojnović, Matea Dakića i Teodore Bajić.

Jerej  Zoran Miljanić za RTHN je kazao da je škola kaligrafije počela prije dvije godine.

-Postepeno smo išli iz kursa u kurs. Prvi kurs je bio savlađivanje ustavne ćirilice, a drugi je bio vezan za staroslovensku azbuku. Ove godine smo prošli deseto dnevni kurs na kojem smo radili naslove to jest slova u slovu. Ova tehnika zahtijeva ravan položaj leđa, jedan određeni nivo ruke, lagano povlačenje i veliku strpljivost. Pravilo je da se posle svakog slova umoči pero u mastilo kako bi tonalitet slova bio homogen. Ranije su kaligrafi koristili prirodna pera, a sada su ona vještačka pa imamo drveni držač, metalno pero koje je različitih dimenzija, zavisno od formata u kome se radi, objasnio je Miljanić.

Do sada su, kako kaže, edukovali oko 20 djece, koji znaju i ustavnu i staroslovensku ćirilicu, a neki su prošli i slovo u slovu.

-Djeca su prilikom učenja staroslovenske kaligrafije, kroz časove vjeronauke i molitve dosta savladala crkvenoslovenski jezik, simultani prevod i čitanje sa akcentovanjem. Crkvenoslovenski jezik, po ugledu na staroslovenski jezik, su kreirali Kirilo i Metodije i on je napravljen po uzoru na grčki jezik, u kome je svaka reč akcentovana i taj akcenat im daje značenje. Djeca u našoj školi su uzrasta od 8 razreda do srednjoškolaca, kazao je Miljanić.

Polazniku škole kaligrafije Đorđe Pavlović, početak je bio najteži.

-Prvi kurs je bio 2020 godine sa našim profesorom Dušanom Mišićem iz Beograda. Prvo smo počeli sa povlačenjem linija i razlivanjem mastila što je bio najteži dio. Onda smo morali uvježbati pokrete za svako slovo.

Kako objašnjava Miljanić na ovoj izložbi  sabraće više radova koji su imali tematske cjeline, o Božiću, Vaskrsu i Vidovdanu, ali i Jasenovcu.

-Posjetioci će imati priliku da u jednom tekstu koji je ispisan na svitku vidi inicijale to jest početna slova, koja su većih dimenzija i koja se boje akrilnim bojama i pozlaćuju. Imamo  i završetak kaligrafskih radova sa pravoslavnom ornamentikom. Čitav rad predstavlja kombinaciju igre djetinje, umjetničkog izraza i molitve na samom papiru.

Na otvaranju izložbe besjediće protojerej Nikola Todorović, a nastupiće i dječiji hor „Prepodobna Kasija“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here