Влада дала сагласност на ванредно усклађивање пензија

Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Информацију о ванредном усклађивању права пензионог и инвалидског осигурања за мај ове године. Укупан износ увећања пензија биће 8,5 одсто и на овај начин ће износ минималне пензије, коју прима нешто више од 40.000 пензионера, износиће око 282 еура.

Министар Адмир Адровић казао је да су посегли за овим потезом због непотпуног обухвата приликом усклађивања права из пензиојског и инвалидског осигурања за 2022. годину, који је настао услије неадекватно дефинисаних упоредних периода, на основу којих се утврђује проценат усклађивања. Он је рекао да је за ванредно усклађивање пензија неопходно 9,6 милиона еура, које није било предвиђено буџетом Фонда ПИО.

Тако се Министарство финансија задужује Министарство финансија да тај новац пребаци на буџет Фонда ПИО из буџетске резерве.

– Утврђено је да је у примјени законске норме која прописује усклађивање, из упоредног периода изостављен трећи квартал прошле године, у односу на квартал који му претходи. Значи, након анализе званичних података Монстата који је извршио Фонд ПИО, произилази да би усклађивање пензија по основу индекса раста зараде и потрошачких цијена у трећем кварталу у односу на квартал јул- септембар коју му претходи април-јун износило 2,95 одсто. Како Министарство рада и социјалног старања брине о старијој популацији сматрамо да је предлог за ванредним усклађивањем права из пензионог и инвалидског осигурања у износу од 2,95 одсто добар за унапређивање стања пензионера.

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да ће укупан износ увећања пензија бити 8,5 одсто и да на овај начин ће минималне пензије, износити око 282 еура.

– На тај начин је врло конкретно испуњено обећање да ће износ минималне пензије бити 60 одсто у односу на минималну зараду. Надам се да ће се са усклађивањима, која ће се десити још два пута током 2023, прећи фамозна цифра од  300 еура најниже пензије.

У односу на просјечну пензију која је сада 375 након повeћања негдје испод 9 процената, доћи на ниво од 405 еура, по први пут ће просјечна пензија пребацити износ од 400 еура у овој држави. Урадићемо све, да до краја године, што ванреденим, што редовним усклађивањима да износ просјечне пензије буде, такође, 60 одсто просјечне зараде, која је сада 786 еура, што значи да би циљани износ просјечне пензије био 465 до 470 еура, што значи да је неопходно још неких 15 одсто раста просјечне пензије, како би добила жељени ниво, који смо дефинисали као циљ ове Владе. Мислим да ћемо успјети да се примакнемо дефинисаном циљу ове Владе и да га реализујемо, казао је министар Дамјановић, на сједници Владе.

Министарство финансија задужује се да 9,6 милиона еура, пребаци на буџет Фонда ПИО из буџетске резерве.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here