Политика не смије бити надметање у гомилању моћи и вјештини манипулације

Парламентани избори 2023

Све ово што се догађа ових дана, показује да нам је потребна потпуно нова политичка, али не само политичка култура. Наша политичка сцена је већ предуго гладијаторска арена у којој се актери боре за премоћ на живот и смрт. То није политика. Политика није надметање у гомилању моћи. Политика није вјештина манипулације. Политика није полигон за „креативна“ подметања, циничне досјетке и инфантилне амбиције. Ово што ми ових дана гледамо – није политика, казао је предсједник ХГИ и носилац листе Адријан Вуксановић

Политика је нешто сасвим друго: политика је нешто животно, нешто племенито. Политика је свијест о добробити заједнице. Политика је заједничко дјеловање у корист сваког појединца. Политика је примјењена етика. Политика је човјекољубље на дјелу. 

То што је овдје политика постала непрекидни обрачун између неодговорних и незрелих не мијења смисао политике. То је само показатељ недораслости. Морамо што прије одрасти и уозбиљити се. 

Посебно апелујемо на наше младе колеге да нипошто не потежу тешке и токсичне ријечи. Да се ми у ХГИ питамо, кориштење одређених прејаких ријечи у јавном пољу би убудуће требало третирати као дјело узнемиравања јавности. Позивамо све актере са читавог политичког спектра да схвате одговорност која стоји пред њима и да учине све да се изборни процес регуларно приведе крају, након чега ће, надамо се, грађани и институције одговарајуће оцијенити дјела свакога од нас.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here