Почео упис у вртиће

Електронски упис дјеце у јавне и приватне предшколске установе за школску 2023/24 почео је данас и трајаће до 15. јуна.

Ово се односи на дјецу која се по први пут уписују у установу или дјецу која су током претходне школске била исписана из вртића. Дјеца која су претходне године похађала програме предшколског васпитања и образовања само потписују уговор са Управом вртића, за шта ће датум накнадно бити објављен.

Електронски упис у предшколске установе обавља се преко портала www.upisi.edu.me, што родитељима и  старатељима знатно олакшава процедуру уписа, без доласка у установу и прикупљања докумената.

Процедура изискује само уношење матичног броја дјетета, чиме се из базе података повлаче остали потребни подаци као што је извод из матичне књиге рођених, потврда центара за социјални рад и друго.

Портал ће бити доступан до 15. јуна 24 сата дневно. Прошле године је електронски уписано 5 889 дјеце у свим општинама, што показује значај online сервиса за грађане. Уколико родитељ или старатељ није у могућности да дијете упише електронски, свакако постоји могућност уписа у самој предшколској установи.

Циљ црногорског образовног система и Министарства просвјете у првом реду јесте да сва дјеца узраста од 3 до 6 година буду укључена у систем предшколског образовања. У протеклој школској години отворено је више васпитних јединица и интерактивних служби широм Црне Горе, реализована кампања промоције уписа, побољшан квалитет рада у установа широм земље, а редовно је пружана и подршка угроженим категоријама и дјеци РЕ популације.

Овогодишња кампања електронског уписа све дјеце у предшколске установе установе дио је пројекта „Е-услуге и дигитална инфраструктура као одговор на COVID-19“, који финансира Европска унија, а спроводи УНДП у сарадњи са Министарством јавне управе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here