Др Марић: Пролонгирање одлуке о авансној уплати Фонда губитак времена

Др Саво Марић, вд директор Института

Повлачење одлуке о авансној уплати са сједнице Владе и колективни уговор биле су теме збора радника Института „Др Симо Милошевић“. Радници су незадовољни јер плате касне два мјесеца, а услови рада су све лошији, казао је након збора вд директор др Саво Марић.

Он очекује да разлог повлачења одлуке о уплати 1,2 милиона еура буде веома важан.

– Надам се да ће имати право објашњење, због тога је изостала моја реакција након одлуке на Влади. Одлучио сам да сачекам пар дана, док заврши састанак министра финансија и директора Фонда здравства. Након тога мене очекује нови разговор са директором Фонда, др Вуком Кадићем о корекцији цијена према Фонду – наводи он.

Сматра да је пролонгирање усвајања одлуке само губитак времена, као и да државни врх нема конкретну стратегију за рјешавање проблема Института. Демантује да је дуг 40 милиона, већ он износи 23 милиона еура, укључујући и дуговање према Југобанци, што се, како је казао, може лако анулирати, јер потраживања не морају бити исплаћена одједном.

– Не спинујемо изјаве. Само смо докторица Обрадовић и ја давали изјаве претходних дана и ниједном нисмо спиновали. Трудим се да увијек говорим само истину и измјерим сваку ријеч, баш због тога да ми тако нешто не би било импутирано – прича др Марић.

Институту је стигло око 300 хиљада еура на име пресуда, а та сума ће прва бити исплаћена кад држава уплати аванс, информисао је он.

Када је ријеч о колективном уговору, др Марић прича да је та тема изазвала жучне расправе на збору.

– Остало је још да нам директорица финансија одговори на неке своје импуте, односно да ли има неке замјерке. По њеним ријечима, то нису неке велике ствари. Кад то завршимо, надам се да ћемо имати финално рјешење, односно предлог колективнмог уговора, који ћемо потписати предсједница Синдиката, предсједник Борда директора и ја. Након тога шаљемо документ Влади, јер и она мора да прихвати наш предлог – казао је др Марић.

Од авансне уплате зависе наредни кораци, а менаџмент ће затражити и од Норвежана ранију уплату, како би премостили период до априла, док услуге за пацијенте Фонда који су тренутно на лијечењу, још нису фактурисане, јер те цијене зависе од договора са Фондом здравства..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here