Др Кумбуровић: Искрено жалим због догађаја од прије 45 година

Поводом седмогодишњег судског поступка доказивања да је у которској болници 1978. године дошло до замјене беба, о чему је портал РТХН писао, актуелни директор те здравствене установе, др Давор Кумбуровић  изразио је искрено жаљење што је до овог догађаја дошло у установи на чијем је челу, како је рекао, независно од тога што се то било прије 45 година, као и емпатију према особи која је лично, али и њена породица, доживјела трауму коју ће носити до краја живота.

-Сам судски поступак је почео много прије него што сам ја дошао на чело болнице и једино што сам као одговоран човјек могао урадити било је да у цјелости и ефикасно испоштујем пресуду. То сам и урадио, иако то није било лако у овим финансијским околностима, али сам цијенио и на етичкој равни да то мора имати приоритет. Жао ми је што је тај поступак уопште и вођен, јер се радило о јасној ситуацији и што се није раније ушло у оно што је оштећеној и најважније  – да се призна грешка и открије пуна истина, казао је за Радио Котор и РТЦГ др Кумбуровић.

У том контексту, у мјери у којој је то могуће, болница ће сарађивати у расвијетљавању случаја, уз напомену, како је објаснио,  да имају  ограничења због губитка дијела документације током пожара.

-Нисам детаљно упознат  са системом који се тада користио приликом порођаја и означавања беба, па не могу ни да улазим у објашњења што је и гдје пошло наопако.  Међутим, незамисливо ми је да би се то могло данас десити.   Наиме, данас се одмах након порођаја, пред мајком, ставља наруквица са истим јединственим бројем мајци и беби, тако да ту не може доћи до забуне”, казао је др Кумбуровић медијима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here