Цијене закупа плажа остају непромјењене до краја године

Ни ове сезоне неће бити повећања цијена закупнине дјелова морске обале.

Цјеновник остаје на снази до истека петогодишњих уговора, а од краја 2023. почеће да се примјењује нови цјеновник, казао је директор Јавног предузећа за управљање морским добром Младен Микијељ.

-На иницијативу Јавног предузећа за управљање морским добром, Влада Црне Горе је током ове године усвојила измјене цјеновника за закуп морског добра, којима је у значајној мјери повећан износ накнада. Чињеница је да ранијим цјеновником нису на адекватан начин биле вредноване локације на нашој обали, усљед чега су поједини корисници били привилеговани тако што су били у прилици да на најексклузивнијим локацијама дуж приморја остварују значајне приходе, а да истовремено за коришћење морског добра плаћају изузетно мале, да не кажем симболичне накнаде.

Морско добро је на тај начин, сматра Микијељ, у претходном периоду било ускраћено за значајна финансијска средства, која су могла бити искоришћена за реализацију битних инфраструктурних пројеката на обали.

-Нови цјеновник ће почети да се примјењује након истека петогодишњих уговора о закупу морског добра, односно од краја 2023. године, што ће резултирати значајно већим приходима Јавном предузећу, а самим тим посљедично и још већим инвестицијама у нашу обалу, поручио је Микијељ.

Минуле сезоне на црногорском приморју било је више од 500 купалишта, међу којима су најбројнија јавна купалишта, чија половина површине мора бити ослобођена плажног мобилијара.

Иначе, Јавно предузеће у протеклој години закључило је рекордан број уговора о коришћењу морског добра и по том основу остварило највећи приход у историји предузећа у укупном износу од готово 7,8 милиона еура. Ова државна компанија која управља црногорском обалом минулу 2022. завршила је са плусом од више од три милиона еура, и са девет милиона еура на рачуну.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here