Без објашњења зашто није уплаћен новац Институту Игало

Институт „ДР Симо Милошевић“

Влада није уплатила 1,2 милиона еура Институту Игало, па ће рачун те установе  и даље бити у блокади. Како сазнајемо на наплату стижу и нова потраживања радника  на износ од око 380 000 еура по правоснажним судским пресудама због неадекватно обрачунатих коефицијената, па се финансијска ситуација у Институту усложњава.

РТХН је остала ускраћена за одговоре Фонда за здравствено осигурање на конкретна питања која су прослијеђена у сриједу 11. јануара. Интересовало нас је као и цјелокупну херцегновску јавност да ли ће до краја ове седмице  бити уплаћена средства како би се спријечило увођење стечаја у Институт Игало, те да ли је Фонд у могућности да исплати 1, 2 милиона еура и на који ће начин бити реализована та уплата. Надлежне у Фонду смо питали и да ли ће доћи  до промјена цијена услуга Института које нису мијењане од 2009. године.

Умјесто конкретних одговора из Фонда су нас подсјетили “да је  в.д. директора др Вук Кадић у претходном периоду у више наврата давао изјаве на тему Мељина и Института Др Симо Милошевић и да у овом тренутку нема ништа ново да се каже по том питању“.

-Пажљиво ћемо пратити ситуацију и уколико буде неких нових информација Фонд ће као и до сада благовремено обавјестити јавност, саопштено је нашој медијској кући.

Подсјећамо на састанку код премијера Дритана Абазовића, који је одржан 28. децембра прошле године, обећано је менаџменту Института да ће Влада преко Фонда за здравствено осигурање  почетком ове године уплатити 1, 2 милиона еура као аванс  како би био одблокиран рачун и радницима исплаћена новембарска зарада. Новац је неопходан и да Институт спремно дочека отварање које је најављено за крај мјесеца.

У више наврата је из надлежних министарстава саопштавано да не постоји законски механизам да држава уплати новац Институту, односно да Агенција за заштиту конкуренције није дала позитивно мишљење на издвајања новца из буџета за Институт.

Акумулирани дуг Института износи око 30 милиона еура, од чега је девет милиона еура дуг према Југобанци Београд у стечају. Радници по правоснажним пресудама за неадекватно обрачунате коефицијенте потражују око шест милиона еура.

Подсјећамо и да је у септембру прошле године Управни суд Црне Горе оспорио  рјешење ранијег Савјета за приватизацију којим је одбијен приговор тужилаца, чешко-црногорског конзорцијума Пхилиберт а. с. и Виле Олива д. о., Жарка Ракчевића. Они су  2018.године на тендеру понудили 10 милиона еура за 56,48 одсто акцијског капитала и 20 милиона еура за инвестиције, али је након годину Тендерска комисија продају Института прогласила неуспјелом. Након што је Савјет одбио приговор чешко-црногорског конзорцијума поднијета је тужба Управном суду.

Влада у свом власништву има  19,19 % акцијског капитала Института Игало, Инвестиционо развојни фонд 23,65%, Фонд здравственог осигурања 10,23% и Завод за запошљавање 3,41. Компанија Жарка Ракчевића Виле Оливе посједује скоро 28 % акцијског капитала Института.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here