Без уплате Фонда Институту пријети стечај, времена све мање

Рачун Института „Др Симо Милошевић“ и даље је у блокади, упркос договору руководства са премијером Дританом Абазовићем, са састанка одржаног 28. децембра, да ће авансом Фонда здравства у износу од 1,2 милиона еура привремено рјешити проблем ове здравствене установе.

Како је за РТХН казао в.д. директор др Саво Марић, крајњи рок за уплату аванса је петак 13. јануар, у супротном Институту наредне седмице пријети стечај, ако блокада рачуна потраје 60 дана у континуитету.

Фото РТХН: др Саво Марић, в.д. директора Института Игало

– Рок за стечај је почетком следеће седмице, ако желимо да помогнемо Институту и макар краткорочно изађемо из проблема који имамо, а то је одблокирање рачуна, та уплата мора да легне до петка, у вријеме које омогућује нашем финансијском директору, односно финансијама Института, да заврше посао и преусмјере средства тамо гдје је потребно – објашњава он.

Марић сматра да је састанак са Абазовићем морао бити уприличен раније, због компликоване процедуре преноса средстава од Владе, преко Фонда здравства, до рачуна Института Игало.

– Разговарао сам 28. децембра и са директором Фонда здравства, др Вуком Кадићем, који схвата проблеме Института и жели да помогне, али то не зависи од њега, већ од премијера и Владе, јер потребна је одлука Владе да одобри уплату преко Фонда од 1,2 милиона еура. Јутрос сам се чуо са савјетницом премијера Абазовића, Маријом Крговић. Обећала је да ће га данас подсјетити, јер ова нам је седмица кључна – наводи Марић.

Запослени у Институту су новогодишње и божићне празнике дочекали без новембарских зарада.

– Међу запосленима има самохраних мајки са по троје, четворо дјеце. Веома је тешка ситуација и жао ми је што нисмо успјели то да испунимо. Ту сам очекивао већи сензибилитет људи из Подгорице, да успијемо то да завршимо на неки начин. На жалост, до сада нисмо, али надам се да ћемо успјети то ове седмице да урадимо и да ће новац коначно лећи на рачун Института – казао је Марић.

Акумулирани дуг Института износи око 30 милиона еура, од чега је девет милиона еура са каматама дуг према Југобанци Београд у стечају. Радници по правоснажним пресудама за неадекватно обрачунате коефицијенте потражују око шест милиона еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here