Захваљујући ЦГЕС-у штампарија НВО Нова шанса наставља са радом

Фото: НВО Нова шанса у Новоме

Средствима донације компаније Црногорски електропреносни систем (ЦГЕС) НВО Нова шанса у Новоме отплатиће принтер и купити машину за спирално коричење, како би штампарија у којој су запослене особе са сметњама и тешкоћама у развоју наставила са радом.

У штампарији, по којој је ова локална НВО препозната, од 2009. године у сталном радном односу је пет особа, а чак 150 је прошло обуку за рад. Организација је 2010. добила и награду ОЕБС-а за примјер добре праксе у локалној управи.

Како је у емисији „Новско јутро“ на РТХН казала предсједница ове НВО, Весна Одаловић, проблеми у штампарији почели су на почетку пандемије ковида, јер су машине дотрајале и обим посла је био веома мали, али уочи нове године стигла је добра вијест.

– Почели смо да губимо старе кориснике, па нисмо имали начина да вратимо средства. Наравно, тражили смо донације, писали смо у октобру и новембру одређеним фирмама у Црној Гори. Недељу дана пред Нову годину назвала ме ПР ЦГЕС-а, Нада Павићевић. То је била стварно лијепа вијест, која ме пријатно изненадила. Данас је ријеткост да вас неко позове и да вам каже да ће да удјели донацију, а да претходно нисте конкурисали нити писали пројекат – прича она.

Представнике НВО Нова шанса у просторијама компаније примили су директор ЦГЕС-а Иван Асановић и ПР Нада Павићевић.

– Били су веома  коректни и одушевљени, хтјели су да чују све о нашем раду. Посебно ми је драго што су изразили жељу да нас посјете и виде гдје су уложили средства. Новој шанси је приоритет да све донаторе позове у посјету, да се сами увјере колико радимо и колико су рационално и правилно распоређена сва средства – наводи Одаловић.

У Црној Гори је 2010. године, када је Нова шанса запослила пет ОСИ у радном односу било свега десетак, прича Одаловић. Данас је тај број многоструко већ, захваљујући раду управо ове организације.

– Били смо као покусни кунићи, па се на нама дорађивао Закон о професионалној рехабилитацији, формирана је комисија о степену инвалидности. Били смо пионири у запошљавању ОСИ, формирању закона и правилника, преко нас све се то ломило – казала је Одаловић.

Ова НВО, попут многих које се баве проблемима ОСИ популације, маргинализована је у црногорском друштву, прича Одаловић, помоћ готово да и не стиже са адреса домаћих компанија, па ни министарстава, упркос племенитој дјелатноси којој су посвећене.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here