Божидар Станишић Цикота на пригодном издању поштанске марке

Пошта Црне Горе у оквиру издања “Спорт Божидар Станишић Цикота” публикује пригодну марку, блок и коверат првог дана. Ријеч је о дизајнерском рјешењу Романе Пехар, сликарке из Котора.

Божидар Станишић Цикота рођен је у Херцег Новом 1936. године. Пливањем и ватерполом се почео бавити 1951. године у клубу „Јадран”. Са „Јадраном“ је освојио двије титуле првака државе и Куп Југославије 1959.
Био је учесник Олимпијских игара у Риму 1960. године и Токију 1964, када је освојио сребрну медаљу, као и на првенству Европе у Будимпешти 1958. Његова специјалност били су шутеви „шаубом“, који су ушли у уџбенике ватерпола. Као изузетан ватерполиста проглашен је за најбољег спортисту СР Црне Горе четири пута. Добитник је признања СОФКА Југославије, титуле заслужног спортисте Црне Горе, Октобарске награде града Херцег Новог, титуле спортисте вијека, као и многе друге.

Пригодна издања поштанских марака Црна Гора има од 1893. године, а прво је било поводом 400 годишњице Ободске штампарије. Пошта Црне Горе, кроз програм за издавање поштанских марака, сваке године издаје око 15 најзначајнијих тема из области умјетности, културе, традиције, спорта, туризма, биљног и животињског свијета…

Издање поштанске марке са ликом легендарног ватерполисте објављено је у години када ПВК „Јадран“ обиљежава вијек постојања.



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here