Trg plesao uz novske predškolce – projekat „Rastimo uz ples“ za čistu peticu

Predškolci JPU „Naša radost“ zaplesali su danas na Trgu Nikole Đurkovića i na taj način zaokružili realizaciju evropskog projekta „Rastimo uz ples“. Svaka vaspitna jedinica bila je u svojim bojama pa su se na platou trga formirale grupice u bijelim, plavim, crvenim, žutim i zelenim majicama. Baš tako su bili obučeni i roditelji koji su nešto kasnije, u poslednjoj koreografiji, zaplesali sa mališanima. Tora odavno nije svjedočila ovako raspjevanoj i razdraganoj družini, posebno kada je kroz njena vrata krenula „mala armija“ budućih prvaka.

Ples su otvorile vaspitačice, one koje su marljivo radile i brinule o predškolcima tokom cijele godine, a svaki pokret pozdravili su njihovi mali učenici i roditelji.

Onda je muzika označila da je vrijeme da zaplešu zajedno sa mališanima. I u ovim trenucima, uz ples i zabavu, bilo je mjesta da se pošalje glasna poruka da su „sva djeca jednaka i da su svi anđeli“ pa je prva zajednička plesna tačka bila posvećena djeci oštećenog sluha, a koreografija sadržala i znakovni jezik koji su djeca bez problema prikazala.

Najveće ushićenje nastalo je tokom poslednje plesne tačke kada su se djeci i vaspitačicama pridružili roditelji, a trg zaplesao u ritmu ljubavi, ponosa, sreće i zahvalnosti.

Jakov Subotić, predškolac iz vrtića na Toploj, kaže da je uživao dok su nastupali na trgu.

– Bilo je divno. Osjećam se prelijepo. Dugo smo se pripremali za ovaj nastup, ali nije bilo teško. Bilo je predivno i što smo igrali sa mamama. Radujem se i polasku u školu, novim učiteljicama i novim drugarima, ispričao nam je Jakov.

Mihajlo Radunović i njegova drugarica Iva Preočanin, predškolci iz vrtića na Savini, pričaju nam da im je, kao i Jakovu, bilo baš lijepo na Trgu.

– Bilo je odlično. Puno smo vježbali i spremali se. Radujem se polasku u školu, kazao je Mihajlo.

– Najviše mi se svidio ples i pjesme. Bilo je divno. Kada krenemo u školu, učićemo slova i još mnogo toga, priča nam Iva.

Nemjerljiva je njihova ljubav prema pozivu koje su birale i jedino tako ovaj posao je moguće raditi. Već 15 godina predškolce ispraća u školske klupe vaspitačica Mira Korać iz vrtića u Zelenici.

– Projekat „Rastimo uz ples“ se ove godine prvi put održava u Herceg Novom. Prošle godine se plesalo u Risnu i drugim gradovima Crne Gore, a od ove i u našem gradu. Koordinator projekta je Aleksandra Sinadinović, jedna grupa novskih predškolaca je otišla u Podgoricu da predstavlja Herceg Novi. Nadam se da su svi zadovoljni, i roditelji i gosti i da svi nose dobre utiske. Nastavićemo i dalje. Navikli smo na karnevale, ali projekat Rastimo uz ples me je oduševio, a nadam isto tako i sve prisutne.

Samo prije desetak dana na istom mjestu maturanti su plesali kvadril i označili kraj školovanja, a za predškolce, kako nam pojašnjava vaspitačica Mira, ovo je samo uvod u obilježavanje završetka boravka u vrtiću jer marljivo rade i slijede oproštajne priredbe.

– Već 15 godina u vaspitnoj jedinici Zelenika radim sa predškolcima i ispraćamo ih u školu. I moglo bi se reći da sam se navikla, ali uvijek se po koja suza iskrade, emocije su tu. Ovo je posao koji volimo i s ljubavlju radimo i emocije su nešto što je sasvim normalno, kazala je vaspitačica Mira Korać.

Predškolci, srećno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here