ПЕТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ ИЗ СМШ „ИВАН ГОРАН КОВАЧИЋ“

Успјех сваког дјетета, на пољу знања, спорта, умјетности, било којег талента и креативности, нешто је што изузетно радује сваког човјека, чини поносним друштво и заједницу у којем расту, раде, стварају. Остварити врхунске резултате на такмичењу у знању и постати међу најбољима у држави, посебан је осјећај и понос што у нашем граду стасавају такве генерације. Ове године шест ученика из Херцег Новог је успјело да сједне на трон најбољих, чак пет из СМШ „Иван Горан Ковачић“.

Још у основној школи најавио је да са његовим знањем нема шале, да је спреман научити и ријешити било који изазов без обзира која је наука у питању. Ове године, показао је да је најбољи у држави у знању из математике за ученике првог и другог разреда средњих школа – Сава Хутер.

Сава Хутер

–  Свакако да се осјећам веома поносно и срећан сам што се труд и рад исплатио. Истина је да сам и у основној школи остваривао резултате на такмичењима, али никада као ове године. То прво мјесто дошло је као „шлаг на торти“ за све што сам до сада постигао.

Док је математика за већину тешка наука, Сави је она примамљива и интересантна.

– Представља ми задовољство па можда чак и дозу забаве када вјежбам математику, али и све остале природне науке. Опредјелио сам се да то буде мој избор. Прошле године имао сам прилику и да пратим семинар о примјењеној физици и медицини, било је занимљиво, коментарише Сава, који уз успјехе у гимназији постиже и оне у базену, као ватерполиста ПВК Јадран.

Савина менторка је проф Жана Гардашевић.

Уз име – Андреј Воучкo и до сада смо везивали бројне награде и успјехе на такмичењима. Овај млади гимназијалац сада се окитио титулом првака државе у знању из енглеског језика за ученике првог и другог разреда.

– Осјећај је одличан. Претходне двије године сам био трећи и ово је сада одличан скок и мотивација да радим даље и поново се такмичим. Настављам оно што сам започео претходних година, каже Андреј.

Објашњава да је рад увијек потребан али да се страни језик најбоље учи ако сте му свакодневно изложени.

– За припрему такмичења нема класичног рада као што је вјежбање задатака, учење ријечи напамет и слично, већ је то константно излагање енглеском језику путем медија, музике. Уз све то, подршка и родитеља и наставника је оно што нас гура даље. Најбољи начинда се савлада страни језик је да му будете изложени сваког дана, да „уђе у ухо“, каже овај свестрани гимназијалац.

Андреју је менторка проф Аница Радан.

Милица Глушац и Андреј Воучко

Матуранти су посебна прича. Њих троје, Милица, Матија и Илија, завршавају ускоро општу гимназију и крећу у даље освајање знања.

Дебате на енглеском језику о свјетским проблемима, кроз секцију МУН, у оквиру којег млади из цијелог свијета раде по моделу скупштине Уједињених нација, само је једно од поља гдје је Милица Глушац блиста. Ако завирите у странице дневника гдје су њене оцјене, знаћете да блиста и на другим пољима. Овог пута освојила је треће мјесто у држави у знању из италијанског језика.

– Значајна ми је јер је дошла као још једно признање на крају средње школе и вјетар у леђа за даље. Потребно је доста рада, италијански није доступан на сваком кораку  као енглески језик, али за сваки успјех су потребни рад, труд и одрицање. Уз све то, јако је важна подршка и зато се захваљујем родитељима, професорима који су ми пружили велику подршку кроз све што сам радила и постигла до сада.

Један дио образовања је скоро завршен, остаје још мало до маја када ће плесати квадрилу и поносно прошетати градом као одрасли људи. Избор шта даље уписати није баш лако направити.

– Не бих детаљно да говорим, али биће то природне науке. Настављам даље!, казала је Милица.

Милицина менторка је проф Јелена Стаменовић.

Са посебним задовољством истичемо да је Милица била чланица омладинске редакције РТХН, заједно са Миом Мркаић, Вањом Влаховић, Александром Јовановић и Матијом Бошковићем.

Омладинска редакција РТХН: Вања, Миа, Матија, Александра и Милица

Када поменемо Матију Бошковића, уз то везујемо и претходне награде које је из године у годину освајао из енглеског језика, у боксерском рингу, а након свечане школске академије, на којој се одлично снашао у једној од главних улога, можда му се смјеши и каријера глумца. Матија је освојио друго мјесто на државном такмичењу у знању из енглеског језика у категорији ученика трећег и четвртог разреда, а до првог недостајала су само два бода више.

–  Немојте спомињати, било би ми лакше да је фалило двадесет, уз осмјех прича Матија и наставља

– И друго мјесто је успјех, али могао сам боље. Рекао бих сада, биће боље следеће године, али не могу јер завршавамо средњу школу. Сви ми и до сада смо остварили доста успјеха, освајали награде, тако да сам задовољан.

Претходна година, у којој су царовале различите забране, карантини, изолација, покварила му је планове да освоји прво мјесто.

– На писменом дијелу сам био одличан, али по повратку са такмичења сам се разболио, био позитиван на тесту за корону и због карантина нисам могао да учествујем седмицу касније на усменом дијелу такмичења. Писао сам им захтјев, тражио да обавимо усмени дио онлајн, али нису дозволили, прича Матија.

Премда су му након наступа на школској академији прилазили и савјетовали да би Факултет драмских умјетности био прави избор за њега, Матија планира другачије.

– Одлучио сам да упишем економију, то ми дјелује привлачно. Можда послије тога остварим и неке друге планове, али мислим да прво морам нешто конкретно да завршим и осигурам своју будућност, казао је Матија.

Матијина менторка је проф Аница Радан.

Илија Бабић и Матија Бошковић

Стазом овјенчаном наградама и признањима, посебно из њемачког језика, током цијелог школовања корача и Илија Бабић, још један матурант гимназије. Небројено пута до сада, са нестрпљењем смо отварали резултате државног такмичења у дијелу овог страног језика, и претраживали само прва три мјеста, јер је Илија увијек био на неком од њих. Ове године, освојио је треће мјесто и скромно коментарише да је могао боље.

– Мало сам разочаран, очекивао сам више, али све у свему, добро је то треће мјесто. Надам се да ћу у будућој каријери наставити да градим знање из њемачког језика. У свему, па и у припреми за такмичење веома је важна подршка породице и пријатеља, професора, али и спремати се на вријеме, ићи корак по корак, обратити пажњу на ситнице које су на крају пресудне, прича Илија.

Премда се ближи вријеме матурских испита, свођења завршних оцјена али и прославе матурске вечери и квадриле, Илија је почео и припреме за упис на факултет.

– Желим да упишем Електротехнички факултет у Београду, већ сам почео да се припремам за пријемни испит, од којег ми доста зависи да ли ћу успјети, закључује Илија.

Његова менторка је проф Милица Гајовић.

Не заборављамо ни Матију Вуковића, ученика шестог разреда ОШ „Орјенски батаљон“ који је, уз предан рад са менторком проф Марином Вујичић, освојио прво мјесто у знању из математике на државном такмичењу, а причу о њему очекујте ускоро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here