ИНОВАТИВНИ ПРИСТУП ТЕМИ ЈАСЕНОВЦА КРОЗ МУЛТИМЕДИЈАЛНУ ИЗЛОЖБУ

Аудио изложба „Јасеновац – логор смрти, земља живих“, у организацији ЈУ Градски музеј и галерија, у продукцији дигиталне агенције NextGame из Београда, и уз подршку Друштва чланова Матице Српске у Црној Гори, биће отворена у понедељак, 21 марта у 18 сати у галерији „Јосип Бепо Бенковић“. Аутори су Дарко Николић и Богдан Шпањевић, а изложба је развијена у сарадњи са стручњацима Музеја жртава геноцида из Београда који је и партнер на пројекту.

Ко-продуцент изложбе је Галерија Штаб из Београда. Пројекат из кога је настала ова изложба финансирало је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Поставка представља иновативан приступ теми о овом озлоглашеном логору, који се манифестује на два начина – употребом нове мобилне / дигиталне технологије као и концептом тј. углом посматрања ове изузетно важне теме. Технолошка иновација подразумјева да посјетиоци пролазе кроз изложбу користећи властити мобилни телефон, слушалице и специјалну мобилну апликацију, будући да је изложба у ствари мултимедијални садржај у коме се налази осам аудио прича о људима страдалим у систему логора Јасеновац.

Концептуална иновација је садржана у чињеници да се теми Јасеновца приступа из перспективе  хришћанског васкрсења у којој је страдање јасеновачких мученика заправо извор благодати који оплемењује животе, а не извор мржње и нетрпељивости.

Улазећи и пролазећи кроз приче о јасеновачким мученицима, посјетиоци откривају нове димензије љубави, пожртвовања, храбрости, саосећања и заједништва – чиме се Јасеновац представља као оно што заправо и јесте: упоришна тачка на путу спасења.  Управо зато, супротно концептима којима је ова тема обрађивана до сада, ова изложба користећи звук а не слику резултира саосећањем и љубављу а не страхом и мржњом.

Изложба је посвећена како сећању на жртве логора, тако и развијању културе сећања уопште. Све приче су инспирисане историјским догађајима и стварним причама али представљају њихову уметничку интерпретацију, тако да посјетиоци улазе и учествују у искуству које заправо личи на једну врсту интерактивног филма у стварности или позоришног перформанса.   

Пројекат тежи да кроз систематично и стручно изложене чињенице као и умјетничке интерпретације догађаја допринесе стварању амбијента у коме се без предрасуда и политизације говори о логору Јасеновац али и ствара атмосфера у којој се ране зацјељују а не продубљују.

Упркос томе што је о логору Јасеновац заиста много речено и написано, у друштвима која су дубоко рањена јасеновачком трагедијом заправо веома мало се зна. Најчешћа површна и фрагментирана сазнања о овом логору стварала су, а и данас то чине, бројне предрасуде и предубеђења. Ово за посљедицу има дуготрајно остајање у атмосфери незалијечене трауме.

Циљ пројекта је управо стога –  да подстакне обликовање система вриједности заснованог на култури сјећања, праштања, помирења али поштовања живота и достојанства сваке људске личности, стављајући овај велики наратив у универзални општељудски контекст културе и идентитета свих народа чији су припадници страдали у Јасеновцу.

Зато је овај пројекат осмишљен тако да слави живот, а не да продубљује загледаност у мржњу и таму људског постојања. 

Верујемо да јасеновачке жртве могу да нас науче управо томе, поручују организатори. 

Изложбу ће свечано отворити предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, директорица ЈУ Градски музеј „Мирко Комненовић“ и галерија „Јосип Бепо Бенковић“ Славица Божовић, члан Матице Српске Друштва чланова Црне Горе проф. др Душан Крцуновић и аутор Богдан Шпањевић.

Понесите мобилни телефон – будући да је неопходан како бисте путем посебне веб апликације слушали приче и аудио вођење. На изложби је омогућен бесплатан приступ интернету.

Због епидемиолошких разлога организатори препоручују да понесете своје слушалице. Уколико их међутим и не понесете, можете користити дезинфиковане слушалице, безбједне за употребу, које ће вам дати особље на изложби. Из истих разлога на изложби је обавезно ношење маске и држање дистанце.

Аутори: Богдан Шпањевић и Дарко Николић
Реализација пројекта: NextGame Digital
Продуцент: Галерија Штаб, Београд
Партнер на пројекту: Музеј жртава геноцида, Београд
Веб апликација: Ненад Шћекић, Агенција Облачак, Београд
Стручни сарадници: Јасмина Тутунов Трифуновић, стручни сарадник
Истраживачи: Владимир Лужњанин, Никола Зобеница, Милош Димић
Изложбу помогли: Avala Studios
Пројекат „Виртуелни музеј Јасеновца“ финансиран је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.
Веб адреса пројекта: www.logorjasenovac.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here