НА КОНКУРСУ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ИЗДАВАЧКОЈ ДЈЕЛАТНОСТИ ПЕТ ПРИЈАВА

Илустрација

Општина Херцег Нови, односно Секретаријат за културу и образовање, у складу са Одлуком о суфинансирању пројеката у издавачкој дјелатности, крајем новембра расписао је Конкурс за за расподјелу средстава за издавачку дјелатност, који је након 30 дана затворен.

Према ријечима секретарке Ане Замбелић Пиштало, буџетом за ову годину планирано је 15 хиљада еура за издавачку дјелатност и цијела сума ће бити распоређена на овом конкурсу.

– Све зависи од пријава, односно колико подносиоци захтјева траже од Општине. Ми можемо и ван конкурса да финансирамо одређене пројекте који су до посебног значаја за Херцег Нови и уопште развој црногорске културе – наводи она.

На конкурс се пријавило пет аутора, а комисија која разматра пријаве састаће се током наредне седмице да види колико пријава задовољава формално правне услове да уђу у процедуру.

– Комисија предлаже Секретаријату које би то пројекте требало вредновати, односно финансијски подржати. Важно је напоменути да Општина Херцег Нови може да финансира максимално 50% од траженог износа, осим у околностима када су пројекти од посебног значаја за развој црногорске културе, као и од посебног значаја за развој нашег града – објашњава она.

Ријеч је, како је казала, о пројектима којима се посебно афирмишу култура, умјетност и стваралаштво у Херцег Новом.

– Подсјетићу да смо ми у протеклом периоду подржали нека од капиталних издања, попут књиге “Капетани и једрењаци Херцег Новог” Петра Палавршића, затим “Ријечник романизама” Марине Станишић и још нека дјела, тако да ћемо на том фону наставити даље – казала је Замбелић Пиштало.

Она је појаснила да у Секретаријату немају увид у доспјеле пријаве, које су у затвореним ковертама, већ да се тиме искључиво бави Комисија. Чланови разматрају да ли су се пријаве поднесене у складу са оним што је назначено у Одлуци. Комисију сачињавају стручњаци, са којима Секретаријат има изузетно добру сарадњу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here