МОГУЋА ПОЈАВА ИНФЛАЦИЈЕ УЗ ПОРАСТ ПРИМАЊА У ФЕБРУАРУ

Уз програм „Европа сад“ запослени су у Нову годину ушли оптимистично, али уз могућу инфлацију и раст цијена основних животних намирница, неопходно је да Влада Црне Горе постави одређена ограничења, казао је за РТХН секретар Уније слободних синдиката Срђа Кековић.

Влада Црне Горе најавила је да ће измјенама закона утицати на формирање цијена основних животних намирница.

– Врло битно, не само када је ријеч о основним животним намирницама, него и осталим цијенама роба и услуга, да не дође кроз повећање зарада до неког новог инфлаторног удара, односно до уграђивања свих пружаоца услуга, произвођача и продаваца, да се неосновано надограђују, користећи повећану куповну моћ грађана – наводи он.

Сматра да је задатак Владе Црне Горе да испрати спровођење програма „Европа сад“ до краја, како се не би обисмислило повећање стандарда, које се очекује са исплатама првих зарада у фебруару.

Кековић је навео да према подацима Агенције за храну Уједињених нација тренд раста цијена основних намирница у прошлој години премашује 28 одсто.

– Имамо тренд поскупљења и живнотних намирница и услуга што је последица пандемије. Са тиме се морамо суочити, јер то се одразило и у Црној Гори, како кроз поскупљење горива, тако и основних животних намирница – казао је он.

Поскупљење појединих производа је неизбјежно, истиче Кековић, али додаје да Влада мора спроводити активну контролну политику.

– Морамо признати да је то последица повећања цијена инпута и свих супстанци које су потребне да би се дошло до одређеног производа. Тако је дошло и до повећања цијена хлеба. Позитивно је, ако је већ морало да дође до повећања,то што је цијена лимитирана 65 центи, што је у односу на окуржење испод просјека – наводи Кековић.

У Унији слободних синдиката сматрају да су постављени постулати за несметану примјену програма „Европа сад“, али да су изазови пред Владом и грађанима огромни, посебно узимајући у обзир могућ инфлаторни удар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here