EU COVID ПОТВРДА У ПОТПУНОСТИ ФУНКЦИОНАЛНА, SAFE GO АПЛИКАЦИЈА У ФИНАЛНОЈ ФАЗИ ТЕСТИТАЊА

У односу на нејасноће које су се посљедњих дана појавиле у медијима везано за EU COVID потврде и апликацију SafeGoCG, Министарство здравља објављује појашњење у циљу пружања благовремених и прецизних информација у вези преласка на нови систем.

-У само неколико корака преко портала www.ezdravlje.me грађани Црне Горе од децембра прошле године, могу затражити дигиталну EU COVID потврду ако су вакцинисани, имају негативан тест или су преболовали COVID-19. Важно је напоменути да од краја октобра прошле године и осигураници који нису регистровани код изабраног доктора, могу користити портал eZdravlje.me.
Потврда која грађанима Црне Горе олакшава слободу кретања и у земљи и иностранству, може се користити у свим земљама које су чланице EU COVID система и верификовати у складу са правилима тих земаља.
Грађани потврду могу затражити и у папирној/дигиталној форми код изабраног љекара и на вакциналним пунктовима.
Повезивање са EU COVID системом је успјешно завршено и Црна Гора је сада дио тог система. С тим у вези је, због повећаног броја упита грађана, још једном важно истаћи да су националне COVID потврде престале да буду валидне и замијењене су EU COVID потврдама.
Мобилна апликација SafeGoCG која омогућава валидацију QR кодова на EU дигиталним COVID потврдама издатим у Црној Гори, државама чланицама EU и свим другим земљама које су приступиле EU COVID платформи – је у финалној фази тестирања. Тестна верзија ове апликације је постављена на PlayStore, с циљем прикупљања што више утисака и искустава корисника и у сврху њеног тестирања. Такође и како би се уштедјело на времену у процесу одобравања je апликација од стране Google-a. Док је трајао процес одобравања радило се на додатним, планираним функционалностима, које су сада развијене и биће ускоро доступне у званичној финалног верзији.
Иако званично обавјештење Министарства здравља да је SafeGoCG мобилна апликација спремна за употребу није никада издато, за сваку похвалу је чињеница да је више од 1000 корисника показало интересовање и користило тестну верзију апликације.

Корисници Андроид оперативног система апликацији свакодневно могу приступити и пријавити евентуалне проблеме. Сви до сада уочени проблеми су ревидирани, а апликација унапријеђена да одговара захтјевима и потребама корисника, што ће бити видљиво након одобрења од стране Google-а. Након финалних дорада апликација SafeGoCG биће и званично спремна за комерцијалну употребу, о чему ће грађани бити благовремено обавијештени.
Мобилна апликација SafeGoCg ће се користити за провјеру валидности потврда путем верификације QR кода, као и за провјеру валидности потврде у односу на дестинацију у коју корисник путује. Она ће уз то омогућити чување COVID потврда у дигиталној верзији – тзв. “новчанику“ мобилне апликације.
Потврда се може учитати скенирањем QR кода са папира или другог уређаја, или преузимањем сачуваног ПДФ-а који је достављен на еmail. За кориснике iOS оперативног система апликација је тренутно у процедури објављивања на App Store-у, и очекујемо да ће у наредне три седмице бити доступна за тестирање, пријаву проблема, а потом и коришћење на iOS уређајима. О завршетку овог процеса и доступности апликације корисницима – Министарства здравља ће благовремено обавијестити грађане.
QR код се може верификовати искључиво кроз мобилне апликације које се ослањају на EU COVID платформу. Дакле, грађани не могу користити обичну камеру коју имају на својим телефонима или QR скенер за провјеру кода.
Приликом првог логовања у апликацију, неопходно је да корисник креира ПИН – четвороцифрени број који ће сам изабрати, и који ће бити приступна шифра коју ће корисник уносити сваки пут када буде отворио апликацију. Функција ПИН-а је да додатно осигура потврду и личне податке корисника од злоупотребе. Код уређаја који то подржавају, корисник за логовање у апликацију поред ПИН-а, може активирати коришћење Face/Touch ID-а.
Како би се смањила могућност злоупотребе здравствених и личних података, и у сврху чувања потврде у мобилној апликацији, грађани ће уз потврду добити и шестоцифрени код – ТАН, који корисник добија путем СМС поруке приликом издавања потврде и искључиво је везан за преузету потврду. Код је валидан 72 сата и након прве употребе или три неуспјела покушаја постаје невалидан. Да би добио нови код, корисник мора преузети нову потврду са портала ezdravlje.me, односно од љекара или на вакциналном пункту.
Такође је важно напоменути да је уочено из логова коришћења апликације да грађани неријетко унесу погрешну еmail адресу, па апелујемо да се иста два пута провјери прије слања захтјева.
Црногорска апликација грађанима Црне Горе омогућава провјеру валидности потврде по правилима земље у коју путују, а дио је EU COVID платформе.
Министарство здравља ради на заштити и унапређењу здравља и сигуности становништва, стога нам је циљ да апликација SafeGoCG буде доведена на ниво највишег квалитета, зашта нам је важна и неопходна повратна информација од свих корисника у овој фази тестирања.
Молимо грађане који су преузели потврду прије 13.01.2022, да опет преузму потврду у случају да путују ван земље, а због пријављених проблема који су везани за име и презиме грађана, као и за потврде за грађане вакцинисане кинеском вакцином.
Такође ,,help desk,, који је успостављен ради лакше и једноставније комуникације са грађанима, сада је оперативан и позивамо све да нам проблеме, питања и нејасноће шаљу на email safego@mzd.gov.me, наведено је на крају саопштења Александра Секулића, генералног директора Директората за дигитално здравље у Министарству здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here