ГРАЂАНИ СА ПРОТЕСТА ПОРУЧИЛИ: БОЛНИЦА МЕЉИНЕ МОРА ДА ОПСТАНЕ

Велики број Новљана окупио се данас испред капије Болнице Мељине како би дали подршку и затражили од надлежних да учине све како би болница опстала и наставила да ради. Протестни скуп је одржан након најаве стечајног управника да ће ова здравствена установа бити затворена 31. јануара. Емоције су данас преплавиле све окупљене а сузе оних који свакодневно спашавају животе и који већ годинама чврсто издржавају недаће, потврдиле су колико је болница потребна граду и грађанима.

Један од организатора протестног скупа Драган Дадо Милетић поручио је да му је срце пуно што је велики број Новљана подржао скуп и што су сви стали под једну заставу, заставу Херцег Новог. Подсјетио је и на значај „златног сата“ и близине болнице Мељине за све Новљане и туристе. На личном примјеру, јер су му запослени у Болници спасили живот док је био дијете али и животе родитеља,  указао колико је важно да болница ради и да буде у пуном капацитету.

-Зато вас молим да сви станемо иза болнице, она је изнад нас, ми немамо златни сат који до Котора љети траје три сата, а до Бијеле и Каменара ће сваки Новљанин који је теже болестан да премине. Сваки дан ћемо да губимо људе. Ово није питање ни политике ни било чега другог, него питање биолошког опстанка грађана Херцег Новог. Остављају без здравствене заштите 40 000 људи и играју се са нашим и животима наше дјеце, сестара, родитеља. Тај златни сат треба да остане у Херцег Новом, љекари треба да остану ту јер такву бригу и поштовање пацијената нигдје нисам доживио, а био сам нажалост у доста болница. Посвећени су свом послу иако сада не добијају ни плате.

Обећао сам представницима локалне управе да нећу спомињати ни Владу и да ћу бити фин, али споменућу само једног човјека – Душка Кнежевића. Отворено бих му послао поруку да је купио болницу за 21 или 22 милиона еура. Теби је то „сића“, као нама пет еура у џепу. Сваког дана носиш на души неког Новљанина који није издржао до Котора или Рисна. Опрости се од тог новца и кажи да Новљанима остављаш болницу и јавном здравству, и кажи да ти више није потребна и да не желиш да нас носиш на души.

Остављамо рок од седам дана Влади да нађе рјешење, а онда настављамо протест, поручио је Милетић.

Потпредсједник Општине Мирко Мустур је поручио да предсједник Стеван Катић није из оправданих разлога данас на протесту, те да му је пренио дужност да се обрати у име локалне самоуправе.

-Дугогодишња историја Болнице Мељине са својом хуманом мисијом спасавања живота, лијечењем и рехабилитацијом, лабораторијским и специјалистичким услугама, нарочито породилиште које су наши грађани самодоприносом изградили, остали су неотуђиви дио нашег града и живота свих нас, наше цивилизацијске мјере и друштвеног достигнућа.

Не постоји ниједан наш суграђанин који не препознаје значај опстанка болнице у граду, болнице која је спасила на хиљаде живота, наших грађана, гостију, туриста као и пролазника који су кроз наш град доживјели неку несрећу, болест или повреду.

Општина ХН стоји уз своје грађане и урадиће све да ову болницу сачува, обнови кадрове, и да у будућности она буде једна од најважнијих карика здравственог система овога града и неизоставан ослонац туристичке привреде. Сигуран сам да је и ова Влада на истом задатку и да ћемо заједничким дјеловањем тај циљ и остварити.

Сво чињење или нечињење претходних власти, лоше процјене или намјерне приватизационе грешке учинили су исто као и са комплетном привредом наше општине. Довели су нас у овакво стање и незавидну позицију да морамо да се боримо за опстанак болнице и њених кадрова. Општина ХН је већ покренула читав низ активности, почевши од ванредне сједнице СО са само једном тачком – опстанак болнице Мељине, предузела је разне административне мјере и упутила захтјеве према законодавној, судској и извршној власти Црне Горе. Све је то у циљу  проналаска одрживих и овом граду преко потребних рјешења за опстанак Болнице. Заједно ћемо се борити, радићемо то мудро и упорно, тражити најбоља рјешења и дугорочно одрживе моделе. Борићемо се за медицински кадар и тражити да исти школујемо и у Херцег Новом, и на медицинским факултетима и установама у окружењу. Примјер за то ће бити успостављање сарадње са Медицинским Факултетом у Фочи, а већ су почеле припреме за школовање медицинсклог кадра у херцегновској Средњој школи. Херцег Нови то заслужује, поручио је Мустур. 

У име запослених, Др Љубинка Дидановић Кривокапић је истакла да особље ради на граници издржљивости, те да је ситуација јасна, и да је „вода дошла пода“.

-О пожртвованости радника болнице говори и податак да смо у протекле двије године, у условима пандемије, обавили 19 000 прегледа само на хируршком одјељењу.

Сада је све у рукама грађана, драго ми је да сте у оволиком броју данас овдје. Све смо већ говорили локалним властима, Влади, Министарству здравља, Фонду здравства…. Све смо ово већ прошли, упозоравали, и увијек смо добијали обећања, а мислим да је вријеме за конкретне мјере.

Када сам дошла у Боку, прво што сам примјетила је да је велики број људи бистрог ума, са очуваном памећу. Новљани су паметан народ, знаће да искористе и овај потенцијал. Нас јесте мало остало, али много значи што имамо вашу подршку и ентузијазам који су људи показали према свакоме ко је дошао, а свако од вас је макар једном дошао у болницу да потражи помоћ. Свједоци сте да нико није враћен са врата ове болнице. Ви сте снага, ми смо снага, све остало је на другима, али све полази од нас, наше снаге, жеље, воље, поручила је др Кривокапић.

Предсједница Синдиката болнице Славица Дробњак је подсјетила како је болница приватизована и уништавана.

-Купопородаја болнице Мељине почиње 2008. године од стране општине, државе и Војске Црне Горе. 20109. се болница Мељине преузима од стране „Атлас групе“, 2013. крши се прво колективни уговор према запосленима, а 2015. крши се и купопородајни уговор. Ништа што је предвиђено уговором и потписано, није током тих година одрађено нити уложено у болницу Мељине. Нажалост, од 2013. до данас, осим свог самопрегорног рада, запослени се, заједно са грађанима, боре за ову болницу. Свједоци сте да смо више пута правили протесте, излазили са грађанима на трг, али ово је најгори период за нас, јер је речено да ће болница бити затворена, што изазива горак осјећај код запослених да су све ове године преданог рада биле узалудне, али и кодграђана, јер се поставља знак питања да ли ће ово више бити Општина или паланка?

Како неко може и помислити да угаси једну овакву институцију, која постоји дуже од вијека, упитала је Дробњак, коментаришући њено стање и услове рада.

-За ову установу је скоро увредљиво у скупштини речено да је музеј, а ја ћу рећи да у том музеју раде запослени медицински радници, доктори, сестре… Да у том музеју раде људи више него што могу, са веома малим бројем запослених, између њихових смјена постоји јако мало времена за одмор како би могли да одговоре свим захтјевима грађана Херцег Новог. Нећу да кажем да смо савршени, али смо неопходни. Сада је све на ресорном министарству, Влади и премијеру ове Црне Горе. Поставићу им још пар питања – како то изгледа када дозволите да се уопште спомене реченица затварање болнице Мељине? Како дозволите да се уопште о томе прича, да ми морамо опет овдје да стојимо и да се боримо за нешто што је наше, и само наше – овога града, Херцег Новог?!

Дробњак је поручила да очекују да на ванредној сједници СО ХН буде ријешен статус Болнице Мељине.

-Очекујемо да се статус болнице ријеши трајно, да ова болница буде ту гдје јесте, а када ријешимо статус болнице Мељњине, драги и поштовани грађани Херцег Новог, замолићу вас да се онда заједно са запосленима боримо за нову модерну болници града Херцег Новог.

Они који су замислили да нам однесу болницу, нису никакви доброчинитељи нити људи који нас поштују, већ злочинци и злотвори, казала је Оливера Доклестић.

-Ова медицинска установа је, ако не најстарија, онда једна од најстаријих у Црној Гори. Захвални смо Аустроугарској што нам је направила, није случајно што је болница баш овдје, на овом мјесту. У доба Краљевине Југославије је била битна установа, и у доба Југославије такође значајна војна установа која је имала везе са најјачим медицинским стручњацима из Југославије, нарочито са ВМА из Београда. Затворили смо се у некакве државне границе, али здравље и медицина не смију да познају државне границе. Кад је интерес грађана и њихово здравље у питању, треба да тражимо кадрове свуда и поново да нам се врате стручњаци и из Загреба и из Београда.  

Она је истакла да је највећи проблем уништена привреда Херцег Новог која је, док је била јака, одржавала живот болнице.

-То је главна чињеница што неко сада каже да из економских разлога болница овдје не треба да опстане. Питам их – да ли се људско здравље може мјерити новцем? Мислим да не! Они који су опљачкали овај град задњих 30 година треба напокон да схвате, без обзира које су партије у питању, да овом граду треба да враћају његово! Ми смо градили нашу привреду, наши родитељи, дједови, ми, није нам је нико давао. Самодоприносима смо градили и хотеле, и бању Игало, и ову болницу! У периоду од 1986. до 1992. године кроз самодопринос грађани су дали 14, 6 милиона еура данашњег новца. Питам вас колико је од тада унешено у ову болницу? Можда милион, али гдје је осталих 13 милиона? Од кога је Кнежевић купио ову болницу? Не вјерујем да је дао ни милион. Гдје је наш новац? Он не може бити поништен, мора му се ући у траг. Позивам државу, по вертикали од Подгорице до нас, да враћа новац привреди овог града која је попљачкана, граду који је процентуално по глави становника дао највише новца држави Црној Гори, а најмање му је враћено!, казала је Доклестић.

Она је истакла да је болница Мељине здравље овог града и да се треба за њу борити па чак и свакодневним протестима ако тако буде.

-За три сата, колико нам љети треба до болнице у Котору, десетине живота могу бити изгубљене. Политичке одлуке јесу на Влади Црне Горе, али ми овдје морамо да мислимо својом главом и да проблеме рјешавам. Без ове болнице нема живота!

Премда у деветој деценији, подршку је јавно пружио и суграђанин Гојко Коњевић, који је истакао да је једном био у болници, када су му љекари на хирургији спасили ногу.

-Захвални смо што имамо ове људе. И зато вас молим, немојмо дати болницу! Ја ћу погинути али нећу дати, нека знају они који хоће да је униште! Лопови, ништа друго! Молим вас, од данас, ако треба сваки дан, а ја ћу први, доћи на капију и сједати, али нећемо болницу дати!

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here