ДОМ СТАРИХ У РИСНУ ИНТЕГРИСАН У СИСТЕМ ЈАВНОГ ЗДРАВСТВА

ЈУ Дом старих ,,Грабовац” у Рисну интегрисан је у јавни здравствени систем, па ће сада љекарима и здравственом особљу бити омогућено писање електронских упута, као и рецепата, што до сада није било могуће. На тај начин биће унапријеђен и начин набавке терапије и медицинских средстава неопходних за квалитетно лијечење и пружање контуиниране здравствене заштите у установи.

По ријечима директорице Директората за јавно здравље др Иване Живковић, одлука је донијета на сједници Владе Црне Горе 29. децембра 2021. године након што су представници Министарства здравља, Министарства финансија и социјалног старања, Фонда за здравствено осигурање и менаџмента дома старих у Рисну указали на вишегодишње проблеме са којим се суочава та установа а који су се односили на доступност здравствене заштите и набавку медицинских средстава и терапије. Дјелатност Дома, како је рекла, сагласно пословима утврђеним Законом о социјалној и дјечјој заштити је поред услуга смјештаја одраслих лица са инвалидитетом и старих лица, такође и здравствена заштита, која се обезбјеђује, у складу са прописима о здравственој заштити и здравственом осигурању.

Доступност здравствене заштите, појашњава Живковић, подразумијева једнаке услове њеног остваривања за све грађане, нарочито на примарном нивоу, узимајући у обзир физичку, географску и економску доступност.

-У Дому старих ,,Грабовац” у Рисну тренутно је смјештено 257 корисника свих категорија. Од тог броја трећина корисника је непокретна, а њих 18 има деменцију. Што се тиче структуре запослених, у установи су поред осталог особља, запослена и 3 љекара, 6 физиотерапеута, 41 медицинска сестра, 7 његоватељица, као и остало помоћно особље.
У пружању здравствене заштите на примарном нивоу ова установа врши активности везане за очување, унапређење и контролу здравља, затим њега за вријеме болести, љекарске прегледе и праћење тока болести и лијечење, нагласила је Живковић.

Ипак, љекари ове установе до сада нису били у прилици да издају електронске упуте и рецепте, па се често дешавало да систем на секундарном и терцијарном нивоу ‘не препознаје’ њихове захтјеве, због чега су корисници Дома имали потешкоћа у оставаривању здравствене зашите и квалитетног лијечења код специјалиста код којих су упућивани.

-Министарство здравља , у сарадњи са другим релевантним институцијама, сматрало је да ова установа треба да буде интегрисана у јавни здравствени систем јер ће се поред наведених проблема лакше долазати и до неопходне терапије и медицинских средстава пошто су до сада, сопственим финансијама и у поступцима који обично дуго трају морали да набављају неопходна средствана за лијечење корисника. Ефикаснија набавка од сада ће се обављати закључивањем уговора са Монтефармом, а средства ће бити рефундирана од стране Фонда за здравствено осигурање, истакла је она.

Такође, како каже, важна новина коју доноси интеграција Дома старих у јавни здравствени систем је и то што ће статус здравствених радника ове установе бити изједначен са здравственим радницима јавног здравственог система у свим сегментима.

-Вјерујем да ће наведене новине значајно унаприједити рад установе, у првом реду здравствених радника, а што је најважније корисници дома старих имаће много доступнију и квалитетнију здравствену заштиту у наредном периоду, закључила је Живковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here