ХЕРЦЕГНОВСКИ ЗИМСКИ САЛОН ОКУПИЋЕ ОПЕТ УМЈЕТНИКЕ ИЗ РЕГИОНА

Иако на културној сцени града тренутно влада мало затишје, поклоници умјетности до краја јануара у Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ могу погледати богату поставку 23. Херцегновске ликовне сцене, а у току су и припреме за 55. Херцегновски зимски салон.

У разговору за РТХН директорица Славица Божовић истиче да су задовољни током организације, и открива да ће најстаријој ликовној манифестацији у региону, бити враћен међународни карактер.

-Пред нама је 55. Херцегновски зимски салон који се, по некој традицији, увијек одржавао у првој половини фебруара и представљао увод у „Празник мимозе“. Припреме су у току, изабран је селектор овогодишњег салона. То је умјетник из Берана Ирвин Масличић, који се имао прилику да се, са својим родитељима Сабахетом Беком и Суадом Масличићем, представи умјетничкој публици у Херцег Новом 2018. године овдје у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“. Након те изложбе су коментари били изузетно позитивни, а очекујемо да ће и Херцегновски зимски салон бити организован на квалитетан начин.

Ирвин је, као селектор, уложио додатне напоре да овај Салон врати регионални карактер, како је требало да буде и прошле године, али је тада због короне остао у границама Црне Горе. На Херцегновском зимском салону ће ове године излагати умјетници из региона; Босне и Херцеговине, Србије, а вјероватно и Македоније. Чекамо потврду селектора да ли су и умјетници из Македоније прихватили понуду, тако да смо задовољни тренутним развојем организације Салона.

Када је ријеч о Херцегновској ликовној сцени, у галерији „Јосип Бепо Бековић“ су задовољни бројем излагача, али и досадашњом посјетом поклоника умјетности, међу којима је било и доста ученика.

-Ове године смо имали рекордан број учесника Херцегновске ликовне сцене – чак 62, како оних који су од почетка њен дио, тако и умјетника из Русије и Украјине који живе и стварају у Херцег Новом. Изузетно смо задовољни и посјетом; до данас су изложбу погледала 283 посјетиоца, међу којима су и дјеца школског узраста. Крајем децембра су долазили ученици седам одјељења нижих разреда ОШ „Дашо Павичић“ који су били одушевљени изложбом и позитивне утиске пренијели нама, својим наставницима и родитељима. Иако разноврсни, мотиви и умјетнички изрази учесника, заједнички кореспондирају једној хармонији која даје значај Херцегновској ликовној сцени, као и потврду да је остала стожер окупљања умјетничких душа Херцег Новог, поручила је Божовић, и позвала љубитеље умјетности да до краја јануара погледају ову поставку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here