Jubilarni konkurs “Otvori knjigu, otvori svijet”

U okviru obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, u saradnji sa SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, danas organizuje tradicionalni literarni konkurs „Otvori knjigu, otvori svijet”.

Ove godine učenici su mogli da biraju za temu misao „Ne mjere se ljudi peđu, već srcem i pameću“ povodom 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše, ili stih Vitomira Vita Nikolića „Neka me ne bude kad budem prestao da volim, jer tada od mene ne bi ostalo ništa…“, povodom 90 godina od rođenja i 30 godina od smrti našeg velikog pjesnika. Žiri koji čine profesori Danijela Gudeljević i Ljubomir Ljubisavljević i bibliotekarka Vesna Dragičević izabraće tri najbolja rada,čiji će autori biti nagrađena vrijednim knjigama.

Direktorica Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, Jasna Maslan, ističe je riječ o jubilarnom, 15. konkursu za srednjoškolce, koji iz godine u godinu privlači sve veće interesovanje.

-Mislim da je to literarni konkurs koji jedini u Crnoj Gori toliko dugo traje, tako da smo ponosni i na našu saradnju i na djecu koja se, zahvaljujući njihovim profesorima, odazivaju svake godine u sve većem broju. Ove godine smo dobili informaciju da će ih biti oko 35, a prošle godine ih je bilo 27, ako se ne varam. Tradicija je takva da se jedne godine konkurs održava u našim prostorijama,  sledeće godine u prostorijama školskog centra, a dodjelu nagrada uvijek organizuje Gradska biblioteka i čitaonica.

Gradska biblioteka i čitaonica ima oko 2 000 aktivnih čitalaca, i mnogo više članova, a trude se da redovno obogaćuju fond knjiga aktuelnim naslovima.

-Upravo sam juče donijela iz Podgorice jedan kontigent knjiga za djecu koje ćemo narednih dana unijeti u fond i biće dostupne djeci, a u toku sledeće sedmice će biti nabavka i knjiga za odrasle. Zbog toga što smo limitirani sa prostorom, uvijek pravimo racionalno selekciju da nabavimo knjige koje traže čitaoci, zapisujemo deziderate i pratimo produkciju, tako da nastojimo da budemo aktuelni, poručila je Maslan i dodala da su već u pripremama za ovogodišnji “Trg od knjige”.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila i predstavlja jednu od najpopularnijih svjetskih manifestacija pod okriljem UNESCO-a, u slavu Šekspira, Servantesa i mnogih drugih velikih pisaca koji su se rodili ili umrli na ovaj datum. Cilj je podsticanje čitanja i izdavaštva kao i zaštita intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here