Pojednostaviti procedure za dobijanje radne dozvole za strance

Фото: Медиа биро

Turistička privreda apeluje na državu da pojednostavi procedure dobijanja radne dozvole za strance jer Crnoj Gori fali radnika, saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije koju je organizovalo Crnogorsko turističko udruženje (CTU) u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG), Udruženjem ugostitelja Budve i udruženjima hotelijera iz Kotora, Bara, Sutomora i Čanja.

Predsjednik CTU-a Žarko Radulović tvrdi da ukoliko se ne odobri dolazak radnika iz dalekih zemalja nećemo moći ove godine da računamo na prihod od turizma od milijardu 300 miliona eura, već ćemo imati lošiju sezonu nego što je bila lani.

-Imamo ove godine hotela koji za praznike nijesu mogli da otvore svoje objekte već su odbijali rezervacije zbog nedostatka radne snage. Ako ove godine pukne turizam iduće sezone ćemo imati krah. Trenutno smo u situaciji da ima onih privrednika koji razmišljaju da hotele preregistruju u hostele kako bi koliko-toliko uspjeli ove godine da odgovore zadatku, rekao je Radulović.

Na naše apele, kaže Radulović, dobijamo odgovor kako treba da povećamo plate domaćim radnicima.

-Oni znaju naše bilanse i mogu da vide koliko plate možemo da damo. Mi plate ne možemo da povećamo, pa pozivamo Vladu da nam pomogne, kazao je Radulović.

Predsjendik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Ranko Jovović kazao je da ta institucija godinama pokušava da riješi problem nedostatka sezonskih radnika. Kao jedno od rješenja vidi uvođenje stalnog sezonskog radnika.

-Uvođenje stalnog sezonskog radnika bi riješilo koliko toliko ovaj problem. Stvari treba ubrzati, moramo brzo naći rješenje za stalnog sezonskog radnika, kazao je Jovović.

Predsjednik NVO Udruženje ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović tvrdi da je trenutno najveći problem administracija koja ne dozvoljava da se uveze radna snaga iz inostranstva.

-Mi bismo najsrećniji bili kada bismo radnu snagu mogli da obezbijedimo iz Crne Gore. Mi kada raspišemo oglas za posao preko Zavoda za zapošljavanje javi nam se mali broj ljudi, a nekada se niko ne prijavi i to je veliki problem, kazao je Jovanović.

Iz Udruženja hotela Crne Gore takođe apeluju na Vladu da im pomogne kako bi odradili ovu sezonu.

Izvor: Mediabiro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here