Први пут у Црној Гори пројекат свеобухватног управљања квалитетом у туризму, укључене све општине

Национална туристичка организација Црне Горе данас је презентовала локалним туристичким организацијама пројекат „Montenegro Quality“, који има за циљ унапређењe квалитета у туризму кроз увођење марке квалитета за субјекте који послују у туризму и повезаним дјелатностима којим се обогаћује туристичка понуда.

Овим пројектом НТО ЦГ наставља активности у правцу унапређења квалитета Црне Горе као туристичке дестинације кроз низ активности, којима ће бити обухваћене све локалне туристичке организације и пружена могућност учешћа представницима туристичке привреде који желе да унапређују квалитет услуга које пружају, казала је директорица Ана Трипковић Марковић.

-Током претходне године реализовали смо пилот пројекат ‘Интегрално управљање квалитетом у дестинацији’ у оквиру којег је вршено мјерење онлајн репутације квалитета туристичке понуде за двије општине, Котор и Цетиње. Ове године имамо задовољство да по први пут у Црној Гори кроз пројекат „Montenegro Quality“, урадимо свеобухвате анализе квалитета понуде за преостале 23 општине. Ми ћемо путем овог пројекта добити потпуну слику о томе како се различити актери у дестинацији котирају на скали оцјењивања. То се ради путем једног од два највећа софтвера за ове сврхе у свијету, тако да је све врло егзактно и мјерљиво, казала је Трипковић Марковић.

Она је истакла да ће овај пројекат обухватити и низ других активности, као што су увођење марке квалитета, едукацију за локалне туристичке организације и туристичку привреду на теме које су везане за квалитет услуга и припрему концепта за увођење дестинацијске картице Montenegro Pass.

-Кључан сегмент овог пројекта јесте успостављање марке квалитета, чији је првенствено циљ побољшање искуства туриста у дестинацији и позиционирање Црне Горе као атрактивне цјелогодишње дестинације. Једна врста активности је довести госта да проведе одмор у вашој дестинацији, а потпуно  друга и још захтјевнија је да тај гост оде задовољан из дестинације и да путем лијепих порука о нашој дестинацији  привуче додатан број људи да дођу у Црну Гору. Сигурни смо да ће овај пројекат допринјети подизању квалитета цјелокупне туристичке понуде Црне Горе, закључила је Трипковић Марковић.

Ђурђица Шимичић, директорица компаније Feel IQM, која реализује овај пројекат за потребе НТО ЦГ и има дугогодишње искуство у истраживањима у туризму, истакла је важност континуираног унапређења квалитета у свим сегмената туристичке понуде.

-Добијање марке квалитета захтјеваће испуњавање посебних услова за све учеснике у туризму и вјерујемо да је то један новитет који ће дати значајан допринос унапређењу црногорског туризма. Поред увођење марке квалитета и спровођење мјерења онлајн репутација у свим општинама, пројекат „Montenegro Quality“ ће обухватити и едукацију за туристичке дјелатнике, испитивање становништва о ставовома у туризму и анализу дигиталног маркетинга за туристичку привреду, а све у циљу унапређења квалитета дестинације, поручила је Шимичић.

У првој фази имплементације марка квалитета ће се додјељивати хотелима, објектима који пружају услуге припремања и услуживања хране, пића и напитака, камповима, локалним произвођачима, објектима који пружају услуге смјештаја у домаћинству,  центрима, музејима и галеријама, националним парковима, сувенирницама, жичарама и скијалиштима.

Представници локалних туристичких организација имају велика очекивања од овог пројекта, чија ће реализација, према њиховим ријечима, допринијети развоју и унапређењу туристичког производа. Све активности ће бити у потпуности бесплатне за локалне туристичке организације и друге актере туризма.

Организација Feel IQM,  која спроводи овај пројекат за потребе НТО ЦГ, придружена је чланица Свјетске туристичке организације и Свјетског савјета за путовања и туризам, а носилац је и бројних награђених пројеката у свијету.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here