Херцег Нови се вратио међу најпосјећеније дестинације у региону

Херцег Нови се вратио на стазе старе славе и опет заузима једно од 15 мјеста у региону које су интернационални туристи најрадије обилазили и у њему проводили више дана током 2023. године. Статистика је рађена на основу података добијених из националних институција Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе.

Боља укупна туристичка посјета коју Херцег Нови биљежи током претходне године сврстао га је, након више година паузе, на листу 15 градова међу којима су Београд, Дубровник, Сплит, Ровињ, Пореч, Блед, Пула и други. За боравак у нашем граду током 2023. године одлучило се 371 093 иностраних гостију, док је укупан број посјетилаца Херцег Новог 389 705, што га сврстава на друго мјесто најпосјећенијих градова у Црној Гори. Страни туристи остварили су, током претходне године, 2 882 311 ноћења и тиме Херцег Нови позиционирали на шесто мјесто у региону по оствареном броју ноћења.

Радује податак да је интересовање за Херцег Нови као туристичку дестинацију у константном порасту. Предсезона 2024. године биљежи чак 30% бољу посјету него лани, што је одлична најава за још успјешнију главну сезону. Томе у прилог и податак да је за само неколико празничних дана почетком маја, херцегновске куле и Кућу нобеловца Ива Андрића обишло за 331% више посјетилаца него прошле године у исто вријеме.

Сасвим је сигурно да је томе допринијела боља промоција града на различитим тржиштима, повећање броја смјештајних капацитета, квалитетан културни, спортски и забавни програм са великим бројем фестивала, валоризација активног туризма у планинском залеђу као и свеукупна атрактивност дестинације. Због тога је током претходне године и биран међу десет набољих приморских мјеста на свијету.

2 COMMENTS

  1. Da HN ima samo nešto malo manje turista od Beograda, u to mi je teško povjerovati. Izgleda da turisti iz Rusije i Ukrajine mimoilaze Beograd. Herceg Novi je ipak pouzdaniji jer je manja vjerovatnoća da će dezertere iz CG vraćati nazad u domovinu….

  2. Obožavam virtuoznu statistiku turističkih organizacija! Vjerujem da smo i ispred Las Vegasa, Rio de Žaneira, Pariza i Prćilovice. Ali, pitam se zbog čega su onda primanja u gradu tako mizerna? Pogledajte samo face novskih kasirki u supermarketima…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here