27. ХАПС: Представа “Заборављене” указује на исти положај жене кроз 100 година историје

У оквиру програма 27. Херцегновских априлских позоришних свечаности публика је синоћ гледала позоришни комад  “Заборављене”, режисерке Марије Миленковић.

Друга представа на фестивалу у продукцији Беоарта је прича о женама, које су оставиле снажан траг у српској историји. Глумачка екипа одушевила је херцегновску публику, а задовољство им је што су поново на сцени, али и дио позоришног фестивала у нашем граду. 

Представа „Заборављене“

Кроз ликове Милеве Ајнштајн, Милунке Савић, Јелене Лозанић и Надежде Петровић, глумице су указале на значај улоге у жене у друштву.

Премда је положај жене данас другачији у односу наше саговорнице оцјењују да се суштински ствари нису пуно промјениле.

Глумица Ваја Дујовић прича да је кроз рад на овој представи увидјела исте грешке које смо као друштво током историје правили према храбрим неустрашивим женама.

Глумица Ваја Дујовић

– Не схватамо их озбиљно. Тек када прође толико година да схватимо да смо се огријешили о неке велике знамените историјске личности, тек онда схватимо колико нисмо као друштво напредовали, али наравно да су се неке ствари промијениле – казала је она.

Положај жена био је тежак прије 100 година, односно у времену које овај позоришни комад обрађује, сматра глумица Катарина Радивојевић.

Глумица Катарина Радивојевић

– То су жене из времена великог рата, па је убачена и Милева Ајнштајн, која је живјела у том периоду. Мислим да се тај однос није много промјенио, али ипак нам је мало лакше, знам један податак да Милена није могла да дипломира управо зато што је била жена – наводи Радивојевић.

Да се ствари нису много промијениле сматра и глумица Ана Франић.

Глумица Ана Франић

– То видимо и по овим силним покретима по Холивуду, гдје се много говори да жене нису подјенако плаћене колико и мускарци за исте послове.  Данас је жени, поготово на овим просторима, теско да се избори чак и онда када су њени резултати већи – истиче она.

Представа “Балава”, планирана за вечерас, отказана је из објективних разлога, па ће ревију Бео арта заокружити “Лутка са кревета број 21“, у четвртак 28. априла од 20:30 часова у Дворани Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here