Управа за инспекцијске послове у 2023. наплатила преко седам милиона еура новчаних казни

Фото: Медиабиро

Управа за инспекцијске послове прошле године покренула је 17. 867 прекршајних налога, на основу којих је наплаћено нешто преко седам милиона еура казни. По окриљем Управе је 26 инспекција које послују у 16 општина.

Током претходне  године обављено је нешто преко 65.000 инспекцијских надзора, казала је директорица Управе Ана Вујошевић.

-Љетна туристичка сезона која је организована у шест приморских општина управо је била најуспјешнија од како постоји Управа. Током тог периода прегледано је 626 бродова и здравственим надзором је обухваћено 326.565 путника и посаде на бродовима, казала је Вујошевић.

Додаје да су резултати Управе изванредни и што се тиче предмета који се налазе код судова за прекршаје.

-Резултати показују да је 2023. најуспјешнија, и то у односу на 2018. за десет процената, на 2019. за 18 процената, а у односу на 2022. за 29 процената.  Из судских поступака приходовали смо 470.290 еура, а како можемо да подносимо и кривичне пријаве, то смо и чинили и поднијели 100 кривичних пријава које су се углавном односиле на борбу за заштиту културног насљеђа и борбу против експлоатације шљунка,” истакла је Вујошевић.

У Управи за инспекцијске послове, како је казала Вујошевић, немају информације докле се стигло са процесом децентарализације, односно припајања инспекција министарствима, које је Влада најавила почетком године.

-Јако је тешко тај процес припремити за сезону и ако дође до тога вјерујемо да сезона не може бити успјешна као раније, јер се ради о комплексном послу координације.

Вујошевић је казала да су опредијељена буџетска средства за сезону 2024. и биће усмјеравана сходно плану рада и захтјевима на терену.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here