Промоција града на Скупштини културне руте Савјета Европе у Француској

Представници Туристичке организације Херцег-Нови од 15. до 18. марта учествовали су на Генералној Скупштини Културне руте Савјета Европе Виа Хабсбург. Домаћин је био француски град Тан у регији Алзас, а осим Херцег-Новог као представника Црне Горе, били су присутни и учесници из Аустрије, Њемачке, Швајцарске и Мађарске.

Била је то прилика да Херцег Нови  буде представљен на новом емитивном тржишту и да се успоставе контакти са јавним институцијама из области туризма, медија, те филмским продуцентима и приватним сектором заинтересованим за стварање и промоцију новог, другачијег, посјетиоцима занимљивог културног производа, који традиционалну баштину сваког члана понаособ, афирмише кроз јединствену  руту коју повезује хабзбуршко насљеђе широм Европе.

Како саопштавају из ТО Херцег Нови, на Генералној скупштини Културне руте Виа Хабзбург извјестило се о постигнутим резултатима, циљевима и плану развоја руте, те изворима финансирања промотивних активности. Пред аудиторијумом из свих земаља укључених у руту, чланови менаџмента Виа Хабзбург из Француске и Аустрије,  представили су културни и туристички потенцијал градова и земаља примљених прошле године.

-Посебно је наглашена специфичност Херцег-Новог као града носиоца титуле испред Црне Горе, како због географског положаја на улазу у Бококоторски залив, изванредних природних љепота, могућности уживања активности на отвореном током скоро цијеле године тако и због богате културне и архитектонске баштине. Осим тога,  истакнута је посебност да је Црној Гори одобрено чланство на основу сторителинга о једном хабзбуршком принцу и његовом боравку на Орјену крајем 19. вијека, саопштили су из ТО.

Како наводе, покретањем заједничког мјесечног билтена на њемачком, енглеском и француском језику, нуди се могућност да и Херцег-Нови промовише  културне догађаје и манифестације.

-Билтен излази већ три мјесеца а у посљедњем броју (фебруар) је био објављен и програм Празника мимозе. Такође, у припреми је сајт Културне руте Виа Хабсбург који ће између осталог садржати и заједнички календар културних дешавања чланова руте из Аустрије, Швајцарске, Њемачке, Француске, Мађарске и Црне Горе.  Оваква врста промоције, граду је омогућена уласком на руту и није је потребно додатно финансирати. У току је и снимање серијала под називом “Хабзбурговци у Европи”, саопштили су из ТО.

Планирано је да се прича састоји из 5 дијелова. Прва два су завршена и биће приказана на њемачкој „3 сат“ телевизији. Наставак, који ће укључити  Хабзбурговце у XIX вијеку,  биће испричан у 5. епизоди, а то ће бити још једна прилика да наш град и Бока промовишу своје природне љепоте и културну баштину релативно новом емитивном тржишту.

Током оба дана боравка у Тану, било је ријечи о заједничким међународним пројектима који би могли бити покренути и финансирани из европских фондова.

У току боравка у Тану била је организована посјета градским знаменитостима а гости су присуствовали свечаном концерту у катедрали, гдје су локални умјетници изводили Моцартова дјела. Такође, домаћини су посебну пажњу посветили причи о вјековној традицији производње вина у тој регији, а биле су организоване и уличне свечаности у част доласка принца од Монака који је посјетио Тан протеклог викенда.

Овакви догађаји као и чланство у Културној рути Савјета Европе доприносе отварању нових емитивних тржиша те препознавању града по културној баштини.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here