ЗЗЗ ЦГ; ПОРАСТ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ ЗА ГОДИНУ 18,6 %

Пандемија вируса COVID – 19 прекинула је позитивне трендове на тржишту рада Црне Горе који су трајали од децембра 2017, па је од марта прошле до маја ове године повећана незапосленост.

Од краја маја до септембра је дошло до стабилизације и смањења незапослености, захваљујући успјешној туристичкој сезони, након чега опет долази до благог раста незапослености, саопштио је на годишњој конференцији за медије вршилац дужности Завода за запошљавање Црне Горе Горан Фолић.

-Према посљедњим подацима Завода, на евиденцији се налази 55 924 регистрованих незапослених лица.Тај број је, на исти дан прошле године, износио 47 136, што указује да је незапосленост за годину порасла за 8 788 лица или 18,6 одсто. Стопа регистроване незапослености тренутно износи 24,1 одсто што је раст од 3,8 процентних поена, у односу на упоредни период лани, саопштио је Фолић истакавши као алармантан број лица која активно не траже посао, већ су се на Биро пријављивали и даље се пријављују због остваривања одређених права.

Од почетка године се посредством Завода запослило 17 530 лица са евиденције. У Заводу су свјесни да не могу одговорити свим захтјевима послодаваца, и труде се да разним програмима створе недостајући кадар.

-Тржиште радне снаге функционише као и свако друго тржиште – послодавац жели да добије што квалитетнију радну снагу, а радници да се запосле на радном мјесту које ће им пружити што бољу зараду и што боље услове рада. Ми у Заводу смо свјесни да и поред великог броја незапослених лица не можемо одговорити свим захтјевима послодаваца, посебно када траже кадрове са специфичним знањима и вјештинама. Ипак, и током ове године, кроз мјере активне политике запошљавања, Завод је покушао превазићи овај проблем и обезбиједи адекватан кадар.
У циљу лакшег проналаска посла створили смо услове за реализацију више програма, усмјерених на повећање запошљивости, о којима је јавност била благовремено информисана. Ја ћу овом приликом само подсјетити да је са евиденције незапослених 4 113 лица ангажовано кроз програме: “Активација жена”, “Директно отварање радних мјеста – јавни рад”, „Оспособљавање за самосталан рад“, „Оспособљавање за рад код послодавца“, “Програм стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем” као и добро познати “Програм грантова за самозапошљавање” на који смо можда и највише поносни, поручио је Фолић.

Предлогом буџета за 2022. Заводу за запошљавање Црне Горе је опредијељено 46,1 милиона еура за остваривање права незапослених, реализацију мјера, активности и покривање трошкова функционисања службе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here