ЖУПАНОВИЋ: УСМЈЕРИТИ СЕ НА ЗАПАДНОЕВРОПСКА ТРЖИШТА

С обзиром на геополитичку ситуацију и ова година биће кризна, па је по мишљењу проф. др Ива Жупановића консултанта предсједника Општине ХН, неопходно уз регион, окренути се западноевропским гостима и тржишту земаља Бенелукса.

Прошле године, према ријечима Жупановића, Црна Гора је имала опоравак у домену туризма због флексибилнијег третмана преласка границе, на шта је регион одреаговао. Како је истакао мора да се води рачуна о организованом туристичком промету који прошле године није био на завидном нивоу.

  • Више су то били гости из региона који су наши трaдиционални гости и који нам дају стабилност у оваквим кризним ситуацијама. Због новонасталих геополитичких дешавања имаћемо проблем у укупном квантуму гостију на нивоу ЦГ и ХН кад су гости из Украјине и Русије у питању. Кључно питање је како то надокнадити, казао је Жупановић.

  • Црна Гора генерално када је у питању колективни смјештај, према његовим ријечима, није забиљежила драмтичан пад када су у питању западноевропски гости, али се то дешавало у питању приватни смјештај. Зато је неопходно да се хитно и ургентно ради у неколико праваца.

    -Један правац су западноевропски гости који требају да буду наш таргет и када није оваква ситуација. Подсјећам, ми смо прије ковид године биљежили двоцифрене стопе раста када су у питању Француско, Њемачко и тржиште Велике Британије, који је заустављен.
  • Могући развој тржишних дешавања је окретање и ка земљама Бенелукса јер са тих тржишта биљежимо раст .
  • -Велику улогу у њиховим доласцима има саобраћајна доступност, чартер и директни летови. Значајне земље источне и централне Европе су Мађарска, Чешка и Пољске. Пољска је због близине ратних дешавања упитна, али у 2019. имали смо 80.000 долазака из ове земље на нивоу ЦГ и то гледам као допуну основне понуде јер нама треба да буде таргет регион и Eвропа уз Русију и Украјину која су последњих година била наша традиционална тржишта. Још једна година кризна је у току и морамо бити свјесни да без дисперзије наведених тржишта не можемо имати стабилну туристичку понуду, казао је Жупановић.

    Жупановић је поздравио идеју о потписивању меморандума између три бокељске туристичке организације јер се на тај начин укрупњава понуда , повећава оперативност и смањују трошкови маркетинга уз већу визибилност.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here